Borci nezadovoljni

Uspostavljen registar boračko-invalidske zaštite sa 92.529 imena

U registru je 92.529 imena koji primaju stalnu mjesečnu naknadu iz federalnog proračuna i svi oni koji su po javnim pozivima dobili neku od novčanih pomoći u 2017. godini, a neke su pomoći unesene od ranije
Vijesti / Politika | 29. 01. 2018. u 14:48 Bljesak.info
Uspostavljen registar boračko-invalidske zaštite

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata izradilo je registar boračko-invalidske zaštite na kojem je ukupno 92.529 imena.

Resorni ministar Salko Bukvarević tim povodom održao je danas u Sarajevu sastanak sa županijskim ministrima za boračka pitanja i predstavnicima boračkih udruga kojima je dao šifre za pristup registru.

Bukvarević je najavio da će Tuzlanska županija biti prva objavljena.

''Imam namjeru da prva županija bude Tuzlanska, iz koje ja dolazim'', rekao je Bukvarević novinarima nakon sastanka.

Kompletan popis

Pojasnio je da se radi o kompletnom popisu svih branitelja i članova njihovih obitelji koji primaju neku od naknada sa federalnog nivoa.

''U registru je 92.529 imena koji primaju stalnu mjesečnu naknadu iz federalnog proračuna i svi oni koji su po javnim pozivima dobili neku od novčanih pomoći u 2017. godini, a neke su pomoći unesene od ranije'', rekao je Bukvarević.

Istaknuo je da je uspostavljen kompletan registar svih tih korisnika koji će biti ažuriran na mjesečnom nivou.

Svaki korisnik će, kako je naveo ministar, imati svoj obrazac u koji će biti uneseno njegovo sudjelovanje i koliko je vremena proveo u Oružanim snagama BiH.

''Prvi cilj je da se jasno zna ko je ostvario koje pravi i da se dođe do onih koji su u stanju potrebe, a koji nikada ništa nisu dobili'', naglasio je Bukvarević te dodao da je drugi cilj da bude na raspolaganju institucijama BiH da se može koristiti u rješavanju statusnih pitanja branitelja i njihovih obitelji.

Dok županije dostave....

Ministar za pitanja boraca Unsko-sanske županije Dževad Malkoč je istaknuo da će registar dobiti pravu vrijednost kada županije i općine dostave određene podatke.

Sastanku i prezentaciji registra nazočilii su savjetnik predsjednika FBiH Marinka Čavare i potpredsjednici Federacije BiH Milan Dunović i Melika Mahmutbegović, te premijer Federacije BiH Fadil Novalić i dopremijer i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Borački registar će olakšati prepoznavanje zlouporaba

''Registar boračko-invalidske zaštite znatno će olakšati rad u prepoznavanju eventualnih zloupotreba korisnika određenih prava, poručio je nakon današnje prezentacije registra ministar za pitanja boraca Hercegovačko-neretvanske županije Oliver Soldo.

Pozvao je da se ovaj registar ne zloupotrebljava na način da se ponovo stigmatizira braniteljska populacija.

Video: Oliver Soldo o boračkom registru

''Bitno je i maksimalno spriječiti zlouporabe da stranice registra ne završe u javnosti. To su ljudi koji su od posebnog poštovanja u ovoj državi, to su stradalnici rata, oni koji su sukladno svojim zaslugama iz rata stekli određena prava, koja ne smiju biti zlouporabljena u odnosu na sva druga prava koja imamo u ovoj državi'', rekao je Soldo.

Istaknuo je i važnost transparentnog trošenja proračunskog novca i prikazivanja javnosti tog trošenja.


Borci nezadovoljni, žele 'pravi' registar

Nekolicina demobiliziranih boraca danas se okupila ispred zgrade Vlade FBiH tražeći od resornog ministarstva da usvoji tzv. "produženi registar" te tako nepriznavajući onaj koji je danas predstavilo ministarstvo za pitanja boraca i invalida, pisao je ranije portal Radiosarajevo.ba.

Grupa demobiliziranih boraca danas je ispred zgrade Vlade FBiH uzvikivala Hoćemo registar, nećemo socijalu.

"Registar koji su oni danas uspostavii je 'ubleha' i samo predstava za javnost, a to znaju i ptice na grani. Znamo da su korisnici šehidske porodice, invalidi, zlatni ljiljani... Samo nam uzimaju vrijeme i ne žele oformiti pravi registar i ne suočiti se s njim. Nema registra dok se u njega ne uključe sve policijske agencije pa čak i SIPA i dok ne istjeramo sve kriminalce", kazao je jedan od boraca koji je nezadovoljan usvajanjem današnjeg registra.

Kopirati
Drag cursor here to close