Uspostava vlasti

HDZ BiH želi riješiti probleme zbog Mostara i izbora

HDZ BiH podsjeća da BiH ulazi u zadnje tromjesečje tekuće godine i da se približava ulasku u novu godinu bez donesenog proračuna.
Vijesti / Politika | 17. 09. 2019. u 16:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uspostaviti vlast, poštovati ravnopravnosti konstitutivnih naroda i njihovih legitimnih političkih predstavnika, pronaći kompromis i pristupiti rješenju problema trebali bi biti budući koraci partnerskih stranaka koji će pomoći BiH da ne postane žrtva blokada i zastoja, stoji u priopćenju HDZ BiH.

U priopćenju se navodi kako samo zajedničkim djelovanjem i promišljanjem BiH može imati stabilnu budućnost te da svako nametanje jednostranih odluka i koncepata narušava odnose u BiH i vodi novoj političkoj krizi.

''Sporazum o uspostavi vlasti koji su potpisali predsjednici SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH jedino je rješenje koje sveobuhvatno zadovoljava kriterije izbornih pobjednika i uspostavlja principe dugoročnog zajedničkog djelovanja. Trenutno je, nažalost, kompromis oko ključnih pitanja narušen, no okvir djelovanja se mora afirmirati aktivnim sudjelovanjem sve tri stane'', stoji u priopćenju.

Pročitajte još

Podsjećaju da BiH ulazi u zadnje tromjesečje tekuće godine i da se približava ulasku u novu godinu bez donesenog proračuna.

''To donosi rizik i moguću destabilizaciju. BiH mora napredovati u provedbi  reformi i pristupanja EU i NATO-u. Kao dio reformskih procesa posebno se ističe pitanje održavanja izbora u Mostaru, koji je osim političkog prioriteta istovremeno i test zrelosti demokratskog društva BiH. Održavanje izbora u Mostaru konačno će omogućiti građanima Mostara da biraju vlast i budu izabrani, no i taj napredak ovisi o uspostavi vlasti'', poručuje se.

Apelirajući na političku odgovornost i temeljna demokratska načela o formiranju vlasti, HDZ BiH poziva na povratak razgovorima i pronalasku zajedničkih rješenja koje će jamčiti stabilnost, razvoj i napredak i spriječiti daljnje nesuglasice i podijeljenost. Alternativa zajedničkom djelovanju, navodi se, ne postoji; dijalog i kompromisi moraju biti imperativi ozbiljnog, konstruktivnog i odgovornog političkog djelovanja.

Kopirati
Drag cursor here to close