Stigao odgovor

HDZ BiH osuđuje ''zapaljivu retoriku SDA i opstrukciju uspostave vlasti''

U priopćenju se ističe kako "pokušaji nametanja alternativnih povijesnih činjenica neće okaljati značaj kojeg je Herceg Bosna dala našoj domovini".
Vijesti / Politika | 07. 09. 2019. u 10:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH priopćila je kako je međustranački sporazum o implementaciji izbornih rezultata narušen ucjenama bošnjačkih predstavnika na razini Predsjedništva BiH, te negiranjem okvira istog - političkim zastojem u kojem HDZ BiH nije sudjelovala i za vrijeme kojeg je pozivala na konstruktivan dijalog.

"Potpisivanje Sporazuma o načelima uspostave vlasti prihvaćeno je kao obećavajuća prilika za cjelokupni napredak u BH društvu i u europskim i euroatlantskim integracijama. Potpisani dogovor narušen je ucjenama bošnjačkih predstavnika na razini Predsjedništva BiH, te negiranjem okvira istog - političkim zastojem u kojem HDZ BiH nije sudjelovala i za vrijeme kojeg je pozivala na konstruktivan dijalog", priopćio je u subotu Ured za informiranje HDZ-a BiH.

HDZ BiH u priopćenju osuđuje "zapaljivu retoriku i lažne navode SDA o dvoličnoj politici integracija", ističući da je upravo vodeća hrvatska politička opcija ona pod čijim se okriljem predao zahtjev za članstvo u Europskoj uniji, kao i Odgovori na Upitnik Europske komisije.

"Hrvatski politički predstavnici su, za razliku od deklarativnog djelovanja SDA koja danas surađuje s političkim opcijama koje su blokirale usvajanje i slanje ANP-a u Vijeću ministara, dali značajan doprinos integracijama obnašanjem funkcija ministra obrane BiH, zamjenika predsjedatelja Vijeća ministara BiH, predsjednika Povjerenstva za NATO integracijski proces i voditelja Povjerenstva za NATO u Parlamentarnoj skupštini BiH", navodi HDZ BiH.

U priopćenju se ističe kako "pokušaji nametanja alternativnih povijesnih činjenica neće okaljati značaj kojeg je Herceg Bosna dala našoj domovini".

"Upisana u Washingtonski sporazum i ugrađena u Federaciju Bosne i Hercegovine, Herceg Bosna sastavni je dio povijesti BiH, koja je branila državni teritorijalni integritet, preuzimajući ključnu ulogu u zaštiti i stvaranju suvremene Bosne i Hercegovine", stoji u priopćenju.

HDZ BiH poručuje kako su svjesno produbljivanje političke krize, kršenje uspostavljenih dogovora, narušavanje temeljnih državnih odrednica, povrede državnog identiteta, povrede presuda Ustavnog suda i međunarodnih sudova, negiranje konstitutivnosti, osporavanje jednakopravnosti i zalaganje za priznavanje nelegitimnih predstavnika, dio destruktivnog ponašanja bošnjačkih predstavnika okupljenih oko SDA.

"Hrvatski politički predstavnici ustrajni su u nastojanjima da BiH približe EU i NATO savezu, te, u konačnici, članstvu. Hrvatska demokratska zajednica poziva SDA na suzdržavanje od izazivanja daljnjih netrpeljivosti, te na potpuno opredjeljenje za europsku i euroatlantsku viziju BiH, prihvaćanje europskih vrijednosti i poštivanje konstitutivnih naroda", navodi se u priopćenju HDZ-a BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close