Predrag Kožul

HDZ: Šarović neozbiljan i neodgovoran

Kožul ističe kako HDZ BiH smatra da, pri formiranju vlasti u BiH treba poštovati osnovne principe, od kojih je prvi da izvršna vlast mora imati izborni legitimitet.
Vijesti / Politika | 24. 07. 2019. u 12:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Predrag Kožul smatra da je ''samokandidatura predsjednika SDS-a Mirka Šarovića za predsjedavajućeg Vijeća ministara neozbiljna i neodgovorna jer vlast mora imati izborni legitimitet''.

Kožul, prenosi N1, ističe kako HDZ BiH smatra da, pri formiranju vlasti u BiH treba poštovati osnovne principe, od kojih je prvi da izvršna vlast mora imati izborni legitimitet.

''Iz te opće premise proizlaze još tri principa ili preduvjeta: prvi, u vlasti trebaju biti jasni izborni pobjednici iz sva tri konstitutivna naroda, drugi da izvršna vlast treba imati svoju zakonodavnu većinu u oba doma Parlamenta BiH i treći da vlast na razini BiH treba pratiti strukturu entitetskih razina zbog prohodnosti i harmonizacije svih bitnih odluka'', izjavio je Kožul.

Naglasio je kako su svi u BiH, nažalost, u protekle četiri godine vidjeli kako izgleda vlast koja ne zadovoljava te principe.

''Samokandidatura Mirka Šarovića ne zadovoljava nijedan od ovih principa. Zato je smatram neozbiljnom i neodgovornom, makar dolazila od predsjednika parlamentarne stranke i, naizgled, ozbiljnog čovjeka i političara'', ističe Kožul.

Kožul kaže da Šarovićeve izjave o mogućnosti nove parlamentarne većine, te da je spreman da bude predsjedavajući Vijeća ministara, dodatno diskvalificiraju izjave ministra sigurnosti u Vijeću ministara u tehničkom mandatu Dragana Mektića da će SDS o novoj većini razgovarati sa svim strankama, osim SNSD-om i HDZ-om.

Kopirati
Drag cursor here to close