Tko koga?

HNS poziva Vijeće ministara da se uozbilji

Hrvatski narodni sabor pozvao je predstavnike druga dva naroda da se u najkraćem roku pristupi formiranju novog Vijeća ministara….
Vijesti / Politika | 23. 07. 2019. u 09:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako su ključni politički segmenti oko uspostave vlasti na državnoj razini te nemogućnost pronalaska političkog kompromisa oko formiranja novog Vijeća ministara i dalje na dnevnom redu, usvajanje odluke o privremenom financiranju institucija BiH mogao bi biti pozitivan pomak prema konačnom usuglašavanju političke agende i stvaranja izvršne vlasti na državnoj razini nakon posljednjih Općih izbora održanih prije gotovo deset mjeseci.

Navodi to u priopćenju za javnost Hrvatski narodni sabor (HNS) koji je pozvao članove Vijeća ministara da izglasavanjem Odluke o privremenom financiranju institucija BiH pokažu odgovorno i ozbiljno političko ponašanje.

''Podržavanje i izglasavanje odluke o privremenom financiranju institucija Bosne i Hercegovine je upravo test spremnosti da se načelo kompromisa stavi kao ključni faktor za buduće partnere na državnoj razini. Pokušaji manipulacije od strane pojedinih politika i stvaranja obrnutih teza očigledan su primjer tko zapravo koči procese u radu Parlamentarne skupštine BiH i formiranju novog saziva Vijeća ministara'', navodi se.

Pozvali su također i predstavnike druga dva naroda da se u najkraćem roku pristupi formiranju novog Vijeća ministara koje bi konsolidiralo ključne segmente funkcioniranja državne razine vlasti.

''Pozivamo i predstavnike druga dva naroda da se u najkraćem roku pristupi formiranju novog Vijeća ministara koje bi konsolidiralo ključne segmente funkcioniranja državne razine vlasti. Upravo na ovakvim primjerima pokazuje se briga za državu, njeno funkcioniranje i vladavinu prava i da takvim primjerom dokažu da Bosna i Hercegovina neće i ne smije biti taoc bilo čijih političkih ucjena kao i obmanjivanja javnosti'', navodi se.

Hrvatski narodni sabor u pismu poziva političke aktere ''na dosljednu politiku te poštivanje Ustava i zakona, kao jedini mogući sustav u rješavanju svih nagomilanih problema i kriza u BiH''.

''HNS poziva Predsjedništvo BiH na žurno usvajanje nacrta zakona o proračunu institucija i međunarodnih obveza BiH, napominjući kako je nacrt zakona još u siječnju uredno dostavljen Predsjedništvu BiH. HNS očekuje da će Predsjedništvo BiH, koje po Ustavu službeno predlaže ovaj dokument u Parlamentu, isti usvojiti, te žurno uputiti u parlamentarnu proceduru. I ovom prilikom naglašavamo potrebu za donošenjem cjelovitog proračuna za 2019. godinu pod djelovanjem nove parlamentarne većine'', navodi HNS.

Današnja sjednica još uvijek aktualnog Vijeća ministara, smatraju u HNS-u, definitivno se može promatrati kao svojevrsni test za izazove koji su već odavno morali biti usuglašeni.  

Kopirati
Drag cursor here to close