Živi bili

HDZ i SDA dogovaraju: Novi izborni zakon do kraja godine

Čović je rekao kako je pregovarački tim koji dogovara izmjene Izbornog zakona istovjetan onomu koji je dogovorio prethodna dva sporazuma iz lipnja.
Vijesti / Politika | 12. 08. 2020. u 17:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Pregovore sa SDA završit ćemo do kraja prosinca. Godinu prije Općih izbora imat ćemo Izborni zakon'', rekao je za Hrvatski medijski servis predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a, Dragan Čović.

Naveo je kako će pregovori oko izmjena Izbornog zakona BiH između HDZ-a BiH i SDA početi početkom rujna te da su osnova političkog dogovora dva sporazuma koja su HDZ BiH i SDA potpisali u lipnju u Mostaru.

''Imamo dva sporazuma, a jedan je posvećen Mostaru koji je vezan izravno jer smo u isto vrijeme kolega Izetbegović i ja sa suradnicima to potpisali'', rekao je Čović dodavši kako će pregovori početi početkom devetog mjeseca, a da ''kraj mora biti kraj dvanaestog mjeseca što znači da ćemo za tri mjeseca završiti te pregovore''.

Referirajući se na izjavu predsjednika SDA, Bakira Izetbegovića, o tome kako on i njegova stranka neće pristati na bilo kakve izmjene Izbornog zakona BiH kojima neće biti zadovoljni predsjednici SBB-a i DF-a, Fahrudin Radončić i Željko Komšić, Čović kaže da je Izetbegovićeva stvar s kime će usuglašavati vještine i sadržaj pregovora.

''I HDZ će, i svi mi koji smo s hrvatske strane angažirani kroz HNS, također dogovarati modele. Siguran sam da ćemo u godini prije održavanja Općih izbora imati Izborni zakon. To također definira ovaj sporazum i jamče predstavnici svih međunarodnih institucija'', rekao je Čović.

Između ostalog, rekao je kako je pregovarački tim koji dogovara izmjene Izbornog zakona istovjetan onomu koji je dogovorio prethodna dva sporazuma iz lipnja.

Naveo je kako se sporazumom za Mostar manje-više sve dogovorilo te da bi se na prvoj sjednici Gradskog vijeća trebalo riješiti pitanje Statuta Grada Mostara koje je sporazumom također definirano.

Drugim sporazumom, rekao je Čović HMS-u, rješava se pitanje legitimnog političkog predstavljanja i izbornog zakonodavstva.

''Drugi sporazum odnosi se na izborno zakonodavstvo i legitimno predstavljanje, naravno, uvažavajući sve presude Suda u Strasbourgu odnosno našeg Ustavnog suda. Dominantno smo tu naglasili Predsjedništvo BiH i Dom naroda, ali u osnovi se tu radi o legitimnom predstavljanju na svim administrativnim razinama vlasti u BiH'', rekao je Čović dodavši da je rok za početak pregovora SDA i HDZ-a BiH tri mjeseca nakon potpisanog sporazuma.

Kopirati
Drag cursor here to close