Objasnio razliku

Izetbegović uputio kritike Milanoviću, a pohvale Cikotiću

Predsjedništvo SDA je na sjednici održanoj u srijedu u Sarajevu usvojilo niz zaključaka o stanju u BiH no vrh vladajuće bošnjačke stranke očitovao se o i odnosima s Hrvatskom i to kroz kritike usmjerene na račun predsjednika Milanovića.
Vijesti / Politika | 05. 08. 2020. u 17:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranka demokratske akcije (SDA) BiH ponovila je u srijedu da smatra da hrvatski predsjednik opravdava ratne zločine počinjene u BiH jer je u utorak u Kninu uručio odličje Zlatanu Miji Jeliću, ratnom zapovjedniku brigade Specijalne policije Herceg-Bosne. 

Predsjedništvo SDA je na sjednici održanoj u srijedu u Sarajevu usvojilo niz zaključaka o stanju u BiH no vrh vladajuće bošnjačke stranke očitovao se o i odnosima s Hrvatskom i to kroz kritike usmjerene na račun predsjednika Milanovića.

U zaključcima SDA stoji ocjena kako je predsjednik Milanović "upao u grešku svojih prethodnika iz HDZ-a jer pomaže hrvatskom narodu na način da tolerira zločine HVO-a".

"To nije ni dobrosusjedski, ni europski, niti civilizacijski pristup i neće pomoći ni Hrvatima u BiH, niti oporavku odnosa BiH i Hrvatske, niti ugledu koji bi država Hrvatska trebala uživati u svijetu i u Europi", stoji u zaključcima dostavljenim medijima.

Iz Vrha SDA su dodali kako je hrvatski predsjednik umjesto dodjele odličja zapravo trebao uložiti trud da se umirovljeni general Jelić isporuči BiH kako bi mu se tamo sudilo za navodne ratne zločine na području Mostara.

Optužnica protiv Jelića u kojoj se govori da je on počinio ratne zločine protiv Bošnjaka 1993. i 1994. podignuta je 2015. a BiH je odlučila prepustiti taj slučaj Hrvatskoj s obzirom da je optuženik njen državljanin i nedostupan je bosanskohercegovačkom pravosuđuju. No, još nisu okončane sve formalnosti oko tog postupka.

Jeliću je predsjednik Milanović u utorak u Kninu predao odličje kojim je odlikovana njegova ratna postrojba za zasluge u oslobađanju Hrvatske.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović novinarima je u Sarajevu potvrdio kako stoji iza zaključaka stranačkog vrha i kritika na račun predsjednika Milanovića.

"Očekivali smo više od njega i općenito očekujemo više od Hrvatske, da bude istinska europska država", kazao je Izetbegović, prenosi Hina.

No suočen s pitanjem kako odgovara na kritike zbog imenovanja Selme Cikotića za ministra sigurnosti BiH, a riječ je o osobi koju i hrvatska i srpska strana smatra spornom zbog njegove ratne uloge, posebice zbog moguće povezanosti sa zločinima protiv Hrvata u Bugojnu, Izetbegović je kazao kako ovog svog bliskog suradnika smatra "dobrim izborom koji može biti svima od koristi".

Kopirati
Drag cursor here to close