Tko voli Europu?

Nakon dva pitanja SDA, HDZ BiH šalje pet točaka

HDZ navodi da kroz 5 točaka "ZA'' podsjeća na aktivnu ulogu i dosljednu politiku koja je pomogla na putu da BiH što prije postane dijelom EU i NATO saveza.
Vijesti / Politika | 28. 08. 2019. u 15:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

HDZ BiH predvodnik je integracija Bosne i Hercegovine u Europsku uniju i NATO. Kroz čvrsto definirane vanjskopolitičke ciljeve, dosljedno političko djelovanje i suradnju s međunarodnim dužnosnicima, diplomatima i organizacijama, politički predstavnici HDZ-a BiH u proteklom razdoblju poduzeli su konkretne korake ka članstvu u EU i NATO-u. Zalažu se za aktivno djelovanje u integracijskim procesima, napredak BiH, kao i ispunjenje svih zadanih uvjeta postavljenih pred BiH. Odgovor je to HDZ-a BiH nakon što je SDA objavila kako javno postavlja dva pitanja stranci Dragana Čovića da odgovori javnosti, narodu i biračima.

HDZ navodi da kroz 5 točaka "ZA'' podsjeća na aktivnu ulogu i dosljednu politiku koja je pomogla na putu da BiH što prije postane dijelom EU i NATO saveza. 

''Za razliku od dijela političkih opcija u BiH koje se samo deklarativno zalažu za članstvo u EU i NATO, a u stvarnosti blokiraju napredak BiH, HDZ je svojim djelovanjem dokazao svoje ciljeve'', navodi HDZ.

Kao prvu točku HDZ BiH navodi podnošenje zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji kojeg je 6. veljače 2016. godine podnio u Bruxellesu Dragan Čović, predsjednik stranke.

'' Zahtjev je predan velikim zalaganjem i lobiranjem, a BiH je napravila povijesni iskorak, unatoč negativnoj klimi u BiH bez jasne podrške političkih partnera'', navodi stranka i dodaje kako je ''Čović potvrdio predanost za europski put, poboljšanje socio-ekonomskih uvjeta i provođenje reformskih procesa''.

Druga je točka predaja odgovora na Upitnik Europske komisije što ih je 28. veljače 2018. godine Čović u Sarajevu uručio predsjedniku Europske komisije, Jean-Claude Junckeru.

Treća je točka podržavanje ANP-a u okviru Vijeća ministara te se navodi da su dužnosnici HDZ-a BiH predlagali usvajanje i slanje ANP-a u sukladnosti s principima integracije u NATO.

Kao četvrta točka ističe se da su hrvatski politički dužnosnici, ''po odluci predsjednika Dragana Čovića i predsjedništva'' imenovani u ključna tijela u bh. institucijama koja svojim djelovanjem doprinose putu u EU i NATO.

 


Peta je točka suradnja Hrvatske te HDZ-a Republike Hrvatske i HDZ-a BiH te se navodi da Hrvatska 2009. godine postaje članicom NATO saveza i da unutar organizacije pruža intenzivnu podršku za integraciju BiH u ovaj savez.

''Republika Hrvatska najveći je saveznik Bosne i Hercegovine koji se zalaže za njezinu stabilnost, mir, razvoj i članstvo u Europskoj uniji i NATO savezu. Kao sestrinske stranke dijelimo iste stavove i vrijednosti i po ovom pitanju'', naveo je HDZ BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close