Nepravilnosti

HDZ BiH još ne priznaje rezultate izbora u Mostaru

HDZ BiH navodi kako se sve događa prema procedurama predviđenim zakonom kao da nije došlo do grubog kršenja izborne volje građana grada Mostara, izbornog inženjeringa i krađe glasova…
Vijesti / Politika | 04. 01. 2021. u 12:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Gradski odbor HDZ BiH Mostar smatra da izborni ciklus još nije završen, niti je moguće objaviti konačne rezultate izbora, jer predmet koji je formiralo Tužiteljstvo HNŽ još nije okončan, a od ishoda istražnih radnji, utvrđivanja okolnosti i činjenica izravno ovisi izborni rezultat odnosno raspodjela mandata'', objavljeno je iz mostarskog HDZ-a BiH povodom objave Središnjeg izbornog povjerenstva da su utvrđeni rezultati lokalnih izbora u Mostaru.

''U medijima možemo vidjeti da je Središnje izborno povjerenstvo BiH na žurnoj sjednici održanoj 3. siječnja 2021. godine donijelo Odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Lokalnih izbora 2020. godine u Gradu Mostaru. U skladu s odredbama Izbornog zakona BiH ostavljena je mogućnost podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje u roku od tri dana'', navodi mostarski ogranak HDZ-a BiH dodajući kako se sve događa prema procedurama predviđenim zakonom kao da nije došlo do grubog kršenja izborne volje građana grada Mostara, izbornog inženjeringa i krađe glasova čime se izravno utjecalo na izborni rezultat.

''Dok je trebalo 'pronaći' glasove za pojedine političke stranke kako ne bi doživjeli debakl, tada se nikome nije žurilo i sve je bilo u rokovima i sasvim dovoljno vremena za temeljitu obradu izbornog materijala. Kada je to završeno, žuri se sa objavom rezultata iako do zakonskog roka ima puna dva tjedna, ali sada je cilj što prije završiti kako bi zataškali izbornu prevaru i organizirani kriminal'', navodi se u priopćenju.

Stranka dodaje da činjenica da se Središnje izborno povjerenstvo BiH proglasilo nenadležnim u prigovoru HDZ BiH da je prekršen Izborni zakon BiH u dijelu koji govori o isključivoj nadležnosti ove institucije, ''pokazuje nespremnost ove institucije da očuva zakonitost, transparentnost i integritet izbornog procesa i rezultata izbora, a istovremeno daje odgovor na pitanje što je bila motivacija za protuzakonito imenovanje pojedinih članova ove institucije''.

''Gradski odbor HDZBiH Mostar će iskoristiti sve pravne mehanizme kako bi zaštitili izborni rezultat i integritet ovih izbora, jer na izborima biraju birači, a ne brojači'', navodi se u priopćenju.

Naime, dva tjedna nakon održavanja lokalnih izbora u Mostaru, Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH objavilo je rezultate, po kojima je najviše mandata - 13 osvojila HDZ BiH, a sledi bošnjačka koalicija, koju predvodi SDA sa 12 mandata.

Odluku o potvrđivanju rezultata lokalnih izbora, održanih 20. prosinca, SIP je donio sa šest glasova, dok je jedan član glasovao protiv, zbog sumnji u nepravilnosti na izborima.

Prema tim rezultatima, u novom sazivu Gradskog veća, koje ima 35 veznika, bit će 13 iz HDZ BiH, 12 iz bošnjačke koalicije koju predvodi SDA, a šest vijećnika imat će BH blok koji čine SDP BiH i Naša stranka.

Tri vijećnika u Gradskom veću bit će iz redova Hrvatske republikanske stranke, dok je prag prešla i srpska lista Ostajte ovde, s jednim mandatom.

Kopirati
Drag cursor here to close