Reakcija

Hadžihafizbegović daje ostavku, optužuje ministricu da je fašista i traži privođenje

Vlaisavljević je tijekom gostovanja na N1 kako ratne zločince treba rehabilitirati, te dodala da to više nisu zločinci, kada odsluže kaznu.
Vijesti / Politika | 11. 05. 2023. u 12:03 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Emir Hadžihafizbegović poručio je kako daje neopozivu ostavku na mjesto člana upravnog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo zato što smatra da mu federalna ministrica kulture i sporta, Sanja Vlaisavljević, koja je izjavila da zločince treba rehabilitirati, ne može biti nadređena.

Pozivanje na privođenje

"Ovim putem dajem neopozivu ostavku na mjesto člana upravnog odbora Fondacije za kinematografiju, a koji pripada resoru Federalnog ministarstva kulture i sporta, koje od prije nekoliko dana vodi izvjesna Sanja Vlaisavljević. Njena izjava kako masovnog ubojicu iz Ahmića i haaškog osuđenika Darija Kordića, koji je ubijao djecu, starce i novorođene bebe u kolijevkama u selu Ahmići, treba rehabilitirati je za policijsko privođenje i saslušanje, a ne da dotična ministrica rukovodi bitnim federalnim ministarstvom", naveo je Hadžihafizbegović te istaknuo kako se nada da će i ostala dva člana upravnog odbora Fondacije za kinematografiju Milan Trivić i Antonio Beus učiniti isto što i on.

"U protivnom neka im prominentna fašistkinja Sanja Vlaisavljević bude nadređena. Na kraju ću podnijeti i privatnu tužbu protiv Sanje za podršku masovnom ubojici i egzekutoru iz Ahmića. Naravno, svaki normalan čovjek u BiH očekuje reakciju i federalnog premijera Nermina Nikšića, koji, ako je ne skine sa te funkcije, misli isto što i izvjesna ministrica", kazao je te dodao da očekuje reakciju premijera Nermina Nikšića.

Rehabilitacija

Naime, Vlaisavljević je tijekom gostovanja na N1 kako ratne zločince treba rehabilitirati, te dodala da to više nisu zločinci, kada odsluže kaznu.

"On mora biti rehabilitiran u društvo, on je odslužio kaznu, bilo tko. Evo, Sanja Vlaisavljević je odslužila kaznu za ratni zločin. Što sad vi mislite, trebamo li Sanju Vlaisavljević poslati na Goli otok nakon odslužene kazne jer ona više ne zaslužuje da bude ljudsko biće zato što je bila suđena i presuđena za izvjesno", kazala je Vlaisavljević u emisiji Dan uživo na televiziji N1.

Na pitanje voditeljice, znači li to da treba dočekati i slaviti kada ratni zločinac odsluži kaznu i govoriti što govore kadrovi HDZ-a da to više nisu ratni zločinci, podsjećajući na riječi predsjednice FBiH Lidije Bradare, Vlaisavljić je podržala te izjave.

Reakcije

"Jako je dobro to rekla. Da je on odslužio kaznu za ratni zločin. Šta ćemo sa ratnim zločincima kada odsluže kaznu? Ne, šta ćemo. Vrati se Sanja Vlaisavljević sa odslužene kazne kao ratni zločinac i šta ćemo? Ok, ajmo sad ostavit po strani državne funkcionere. Šta ćemo sa tim ljudima, koji su odslužili. Oni moraju biti rehabilitirani. Postoji u svim pravima, humanitarnom pravu i klauzule koje kažu da oni koji odsluže kazne moraju biti resocijalizirani i rehabilitirani", kazala je Vlaisavljević.

Reagirao je i Denis Zvizdić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH rekavši kako "genocid, ratni zločin i zločin protiv čovječnosti ne zastarijevaju''.

''Presuđeni ratni zločinac ostaje ratni zločinac i poslije odležane kazne. I bez rehabilitacije za počinjene zločine jer je riječ o masovnim ubojicama opasnim po društvo koji bi sve ponovili kada bi im se ukazala prilika", poručio je Zvizdić.

Na izjave ministrice za kulturu i sport već su, kako smo o i objavili, reagirali iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i  i udruženja žrtava 16. april Ahmići.

Hadžihafizbegović je dobio odgovor od Antonia Beusa.

 

Kopirati
Drag cursor here to close