Glasnogovornica

Haag otkrio sadržaj Praljkove bočice

ICTY je objavio da će tijekom dana biti provedena obdukcija Praljkova tijela, kao i toksikološka ispitivanja.
Vijesti / Politika | 30. 11. 2017. u 13:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Smrtonosna kemikalija nalazila se u bočici iz koje je general HVO-a Slobodan Praljak pio neposredno prije smrti, kazao je u četvrtak glasnogovornik Haškog suda.

"Provedeno je preliminarno istraživanje sadržaja iz bočice i zasad mogu reći da je unutra bila kemikalija koja može uzrokovati smrt", rekla je istodobno nizozemska tužiteljica Marilyn Fikenscher američkoj agenciji Associated Press. Detalje nije željela iznositi.

ICTY je objavio da će tijekom dana biti provedena obdukcija Praljkova tijela, kao i toksikološka ispitivanja.

Fikenscher je agenciji AP rekla da će se istragom nizozemske policije pokušati ustanoviti kako je Praljak uspio unijeti bočicu s otrovom u sudnicu. Nizozemska je policija o tome odmah pokrenula istragu na zahtjev ICTY-ja, prenijela je Hina.

Tužiteljstvo istražuje pomagače

Istodobno, javno tužiteljstvo u Haagu je pokrenulo istragu o smrti Slobodana Praljka, javio je Birn.

''Tužiteljstvo je primilo zahtjev Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju da istraži smrt Praljka. Za sada će se istraživanje fokusirati na pomoć pri samoubojstvu i kršenje Zakona o zabranjenim sredstvima'', priopćeno je iz službe Javnog tužiteljstva.

S obzirom da je tek započela istraga, tužiteljstvo u Haagu ne može davati više informacija.

Iz haaškog suda je priopćeno da je u sudnici Praljak ''popio nepoznatu tečnost i ubrzo potom mu je pozlilo''.

''Medicinsko osoblje odmah je Praljku ukazalo pomoć. Istovremeno, pozvana su ambulantna kola. Slobodan Praljak je zatim prevezen u obližnju bolnicu kako bi mu bila pružena dalja medicinska pomoć, i tamo je preminuo'', priopćeno je iz Tribunala.

Preminuo već u zgradi suda

Objava presude šestorci iz BiH za zločine prekinuta je na najgori mogući način - general Slobodan Praljak ubio se pred očima cijelog svijeta. A sve je započelo oko deset sati kada je sudac Carmel Agius prvo izrekao presude Jadranku Prliću i Bruni Stojiću, a potom Slobodanu Praljku. Kada je potvrdio kaznu od 20 godina zatvora za Praljka, on je ustao sa stolca i kazao sucu: "General Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prijezirom odbacujem vašu presudu."

Potom je popio tekućinu iz bočice koju je imao u ruci. Sudac je nastavio čitati presudu Milivoju Petkoviću, ali uslijedilo je komešanje. Praljkova odvjetnica Žalbeno je vijeće obavijestila kako joj je on rekao da je popio otrov. Ubrzo su mu prisutni priskočili u pomoć. Sudac je zatražio da se spusti zastor te proglasio stanku.

Nedugo zatim Praljak je vozilom hitne pomoći prevezen iz zgrade suda u bolnicu. Iako su prvotne informacije govorile kako je preminuo u bolnici, Nova TV ekskluzivno doznaje da je Praljak preminuo u zgradi suda te je mrtav prebačen u bolnicu. 

Odvjetnica: Častan čovjek

Odvjetnica Slobodana Praljka rekla je kako se njezin klijent ubio jer nije mogao živjeti s presudom ratnog zločinca.

''Slobodana Praljka nitko nije ubio, nego si je sam presudio jer je častan čovjek koji nije mogao živjeti s presudom ratnog zločinca'', izjavila je u četvrtak Praljkova odvjetnica Nika Pinter.

 "Njega nitko nije ubio, on se sam ubio. Ja jesam tužna, ali njegov čin poštujem i razumijem", rekla je Pinter Hini na letu iz Amsterdama u Zagreb.

Dodala je da u njihovim razgovorima uoči presude Praljak nije ničim dao naslutiti da će izvršiti samoubojstvo, ali je znala da će potvrdu presude i kazne zatvora od 20 godina teško primiti.

"Nije mi palo na pamet  da bi mogao nešto takvo učiniti. Iako, ja to potpuno razumijem, jer je on častan čovjek i ne bi mogao živjeti s presudom ratnog zločinca i da iz sudnice izlazi s lisicama", istaknula je Pinter.

Kopirati
Drag cursor here to close