Haag

Slobodan Praljak preminuo

Nakon što je žalbeno vijeće potvrdilo Praljkovu prvostupanjsku kaznu od 20 godina zatvora on im je kazao: "General Praljak nije ratni zločinac i s prijezirom odbacujem vašu presudu" i popio sadržaj iz bočice.
Vijesti / Politika | 29. 11. 2017. u 14:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slobodan Praljak je preminuo, objavili su izvjestitelji hrvatskih medija iz Den Haaga. 

Vijest je potvrdio i Hini izvor blizak Praljku. 

Haško ročište prekinuto u srijedu oko 11,30 sati zbog toga što je general Slobodan Praljak, prema vlastitim riječima, popio otrov u haškoj sudnici nakon što mu je pravomoćno potvrđeno 20 godina zatvora nastavljeno je nešto iz 14 sati.


Predsjedavajući sudac Carmel Agius kazao je da pravo na javno objavljivanje presude prisiljava na nastavak ročišta. Sudnica 1 sada je mjesto zločina i nizozemske vlasti osigurale su je zbog istrage, kazao je Agius objašnjavajući tako razlog prebacivanja predmeta u sudnicu 3. O generalu Praljku tek je rekao da "nije nazočan".

Žalbeno vijeće ICTY-ja u srijedu je u Haagu izricalo pravomoćnu presudu u predmetu bosanskohercegovačkoj šestorici kad je Praljak popio otrov.

Nakon što je žalbeno vijeće potvrdilo Praljkovu prvostupanjsku kaznu od 20 godina zatvora on im je kazao: "General Praljak nije ratni zločinac i s prijezirom odbacujem vašu presudu" i popio sadržaj iz bočice.

Predsjedavajući sudac Carmel Agius pokušao je njegovo izlaganje prekinuti riječima "stanite, molim vas" i potom nastavio iznošenje presude generalu Milivoju Petkoviću.

Ubrzo se predsjedavajućem sucu obratila jedna od Praljkovih braniteljica Nataša Faveau Ivanović kazavši mu da joj je klijent upravo rekao da je popio otrov.

Sudac Agius potom je pozvao da se spuste zastori u sudnici i prekinuo je ročište.

Vijeće je prije toga objavilo da je uvažilo dio žalbenih osnova obrane i tužiteljstva no istodobno je poručilo da su civilni i vojni čelnici bosanskih Hrvata, unatoč prihvaćanju nekih njihovih osnova, "i dalje krivi za brojne i teške zločine u BiH".

Žalbeno vijeće ICTY-ja potvrdilo je bivšem predsjedniku vlade Herceg Bosne Jadranku Prliću 25 godina zatvora i bivšem ministru obrane Bruni Stojiću 20 godina zatvora, no nakon Praljkova postupka prekinulo je ročište ne objavivši zbog prekida ročišta odluku o bivšem načelniku Glavnog stožera HVO-a Milivoju Petkoviću, bivšem zapovjedniku vojne policije Valentinu Ćoriću i načelniku Ureda za razmjenu zarobljenika Berislavu Pušiću.

Pokrenuta istraga o otrovu

Nizozemske vlasti pokrenule su istragu o tome kako je bivši zapovjednik HVO-a Slobodan Praljak popio otrov u haškoj sudnici, objavio je predsjedavajući sudac žalbenog vijeća Carmel Agius na nastavku ročišta čelnicima bosanskohercegovačkih Hrvata.

Haaški sud potvrdio je u srijedu da je Slobodan Praljak preminuo u bolnici u Haagu.

"Slobodan Praljak, jedan od žalitelja u predmetu Prlić i drugi, preminuo je danas u bolnici HMC u Haagu", izjavio je glasnogovornik suda Nenad Golčevski.

Kopirati
Drag cursor here to close