Odnos Hrvatske

Grlić Radman: Nitko u EU ne zagovara podjelu BiH

Grlić Radman je istaknuo kako je pozicija Hrvatske u odnosu na BiH jasna te da u cijelosti uvažava tu zemlju kao državu dva entiteta i tri konstitutivna jednakopravna naroda.
Vijesti / Politika | 15. 04. 2021. u 13:20 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U strukturama Europske unije ne postoji nikakva osovina koja bi zagovarala raspad Bosne i Hercegovine a svi, pa tako i Hrvatska, žele pomoći da se ta zemlja što prije integrira u Uniju, kazao je u četvrtak u Sarajevu hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Izborni zakon

Na kraju dvodnevnog službenog posjeta BiH Grlić Radman odvojeno je razgovarao s predsjedateljem Vijeća ministara te zemlje Zoranom Tegeltijom, kao i s čelnicima parlamenta BiH, pa su se tamo pojavili i lideri Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, koji predsjedava Domom naroda te HDZ BiH Dragan Čović, koji je u tom domu Izetbegovićev zamjenik.

Nakon razgovora s njima Grlić Radman novinarima je kazao kako je na dnevnom redu bio i non paper kojega je Hrvatska ranije poslala Vijeću za vanjske poslove EU s ciljem ubrzanja europskih integracija BiH.

Razgovorima o tom dokumentu, kako je kazao, dokazano je poštovanje i uvažavanje koje Hrvatska gaji prema BiH jer time želi otvoriti prostor da se non paper poboljša pa tako i rasprava na Vijeću za vanjske poslove Unije, vjerojatno u svibnju, učini produktivnijom.

Grlić Radman je istaknuo kako je pozicija Hrvatske u odnosu na BiH jasna te da u cijelosti uvažava tu zemlju kao državu dva entiteta i tri konstitutivna jednakopravna naroda.

"Snažno smo podržali potrebu izmjene izbornog zakona i time ukloniti sve nejednakosti koje postoje", kazao je Grlić Radman dodajući kako su i sugovornici s bosanskohercegovačke strane suglasni da se izborni zakon mora promijeniti i time poboljšati suradnju unutar BiH.

'EU u cijelosti poštuje cjelovitost i suverenost BiH'

Na pitanje o tome što je istina, a što laž u raspravama o tome da neke države EU potiču ideju o "mirnom razlazu" u BiH, Grlić Radman je izrijekom kazao kako takvo što unutar EU sigurno ne postoji.

"EU u cijelosti i sve njene države poštuju međunarodno pravo, jednako kao i Hrvatska, što znači cjelovitost i suverenost BiH kao države", kazao je Grlić Radman dodajući kako su sve druge tvrdnje špekulacije.

Sva politika unutar EU, istaknuo je Grlić Radman, fokusirana je na afirmativni pristup BiH kakvoga sadrži hrvatski non paper. Dodao je kako Hrvatska jest i ostat će odvjetnikom BiH u strukturama EU i želi da ta zemlja bude jače zastupljena u raspravama unutar tijela Unije.

"Mi tu možemo puno pomoći", poručio je Grlić Radman.

Prije razgovora s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti Grlić Radman se odvojeno sastao s američkim veleposlanikom u BiH Ericom Nelsonom i šefom delegacije EU Johannom Sattlerom. Obojica su na svojim twitter nalozima potvrdili kako pridaju posebenu pozornost izmjenama izbornog zakona u BiH te kako je to bila važna tema o kojoj su razgovarali sa šefom hrvatske diplomacije.

Sattler je podsjetio kako je stajalište Unije da mišljenje Europske komisije iz 2019. o reformama koje BiH treba provesti otvara put za napredak, kao i za provedbu izbora 2022. koji će biti "slobodniji i pošteniji".

Boravak u BiH ministar Grlić Radman završio je posjetom Kreševu, općini u središnjoj Bosni u kojoj živi nešto više od pet tisuća stanovnika, a gotovo 80 posto su Hrvati.

Tamo se sastao s lokalnim dužnosnicima i poduzetnicima te je obišao muzej franjevačkog samostana sv. Katarine, koji čuva uspomene na dugu povijest ovog kraja obilježenom rudarstvom i obradom metala. U samostanskoj riznici čuvaju se veći broj kaleža, monstranci, kadionica, kandila i svijećnjaka, pretežno rađenih u srebru i s pozlatom od kojih neki potječu iz XV stoljeća.

Redovnik u Kreševu bio je i fra Grgo Martić, znameniti hrvatski knjiženik i prosvjetitelj kojemu je tamo posvećena spomen-soba.

Ključna dva mjeseca

Lider HDZ BiH Dragan Čović prokomentirao je posljednje događaje na političkoj sceni u jeku posjete hrvatskog ministra Gorana Grlić Radmana BiH.

''Posjeta ministra Grlić Radmana je koliko mogu ocijeniti bila vrlo uspješna, barem tamo gdje smo sudjelovali u razgovorima. Mislim da se šest članova Kolegija PS BiH vrlo jasno pozdravili predsjednika Vlade RH preko našeg ministra i zahvalili se na svemu onom što Hrvatska čini. Čak su neki od kolega govorili da Hrvatska treba biti naš odvjetnik na europskom putu'', kazao je Čović.

Kaže da je iznio stav da svemu treba pristupiti pažljivo.

''Ja osobno sam iznio stav da treba biti vrlo pažljiv jer se povremeno zna kazati da se Hrvatska miješa u stvari u BiH. Kazao sam da to ne treba nikoga da obeshrabri bilo koga iz RH koji je pravi prijatelj BiH obzirom da u BiH imate često iznošenje privatnih stavova, ili nekih političkih stranaka'', poručio je Čović i dodao:

''Vrlo jasno sam rekao da hrvatska administracija ima mnogo više prava od drugih administracija koji svakodnevno nastupaju sa raznih političkih pozicija.''

Čović je poručio da su dva naredna mjeseca ključna za rad nad definiranim ciljevima.

''Kazao sam da dva naredna mjeseca trebamo iskoristiti da uradimo što smo definirali do 30. lipnja i riješiti pitanje izbornog zakona. Nama u šestom mjesecu ističe godina dana otkako smo potpisali 'mostarski sporazum' u onom dijelu koji se odnosi na Izborni zakon i da ćemo kao predstavnici hrvatskog naroda izaći sa stavom kako dalje. Ovo je neizborna godina u kojoj moramo zaokružiti izborne i druge aktivnosti kako bi stabilizirali aktivnosti u BiH.''

Kopirati
Drag cursor here to close