Javila se i Bisera

Reakcije na 'non-paper': Džaferović ocijenio da sve vodi u rat, Komšić se prisjetio Hitlera

''Izgleda da su ti ‘europski prijatelji’ vrlo brzo zaboravili povijesna iskustva i Hitlera'', istaknuo je Komšić.
Vijesti / Politika | 15. 04. 2021. u 11:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović komentirao je "non paper" koji poziva na prekrajanje granica u regiji. Kazao je kako "ovo što se događa, vodi BiH i kompletan regiju u rat". Poručio je da to neće dozvoliti.

''Ovo što se događa može se tumačiti na različite načine, ali mislim da je gore od toga (pritiska za usvajanje Izbornog zakona, op.a.). Ovo je nešto što vodi BiH i kompletnu regiju u rat. Mi nećemo dozvoliti ni pod kakvu cijenu da se atakuje na teritorijalni integritet, nezavisnost i suverenitet BiH. Toga moraju biti svjesni svi. Svi koji to rade, i BiH i region i Europu uvlače u rat. To, mislim, nikome ne odgovara'', rekao je Džaferović.

Carevine su propadale, BiH je opstajala

Svima onima koji pokušavaju ''atakovati na BiH'' poručio je da je ''nezavisna i cjelovita BiH naša sloboda za koju će se boriti''.

''Nikada se više ništa u BiH neće moći odlučiti bez nas koji smo pupčanom vrpcom vezani za našu domovinu BiH koju volimo i cijenimo. Pozivam sve te retrogradne snage u BiH i u bh. okruženju, Europi i svijetu. Povijest je učiteljica života. Neka konačno nešto nauče iz povijesti. Carevine su dolazile, propadale, prolazile, BiH je ostajala i opstajala. BiH je sačuvala svoju cjelovitost i nezavisnost u vremenu kada su velike sile napale na BiH. U najtežem periodu svoje povijesti zahvaljujući Armiji RBiH čiji jubilej danas obilježavamo. Neka nauče konačno nešto iz prošlosti. BiH neće moći ništa uraditi dok je nas koji je volimo, cijenimo. Neka vode računa o svojim državama i teritorijalnom integritetu svojih država'', kazao je Džaferović.

Kazao je kako će ''institucije BiH odgovoriti onako kako budu u stanju da odgovore''.

''Borit ćemo se protiv tih nasrtaja i napada. Ja, osim naše snage i moći koju imamo u BiH, računam na dobronamjerni civilizirani svijet. Ovo što pokušavaju da urade, to rade barbari, tome se civilizirani svijet treba suprotstaviti. Ne znam odakle su ovi papiri došli. Vidio sam da to postoji i to je dovoljan signal za uzbunu. Uradit ćemo sve da to raskrinkamo. A one koji stoje iza ovoga, označit ćemo neprijateljima BiH'', kazao je Džaferović.

Istaknuo je kako to rade ''radikalni retrogradni krugovi u Europi jer nisu civilizirani''.

''Oni žele kaos i ne žele dobro drugima. Ne znam šta drugi razlog može biti da se ponašaju ovako na anticivilizacijski način. Ako bi cijeli svijet prihvatio to, onda nema budućnosti za svijet'', rekao je.

Put kojim BiH treba ići

Na pitanje da li se ovo događa kao svojevrstan pritisak da se usvoje izmjene Izbornog zakona, kazao je kako ''nema tog pritiska koji će ih natjerati da urade nešto protivno presudama Europskog suda za ljudska prava''.

''Obavezali smo se da ćemo provesti 14 prioriteta EK i tamo piše sve i za one koji guraju koncepte izbornog zakona kakve možemo da čujemo. Tražimo od evropskih institucija da nam pomognu u tome. Ovo što smo mogli čuti za ‘non paper’, to nije put kojim treba ići Europa i svijet. Put kojim BiH treba ići je unutarnja reintegracija, osiguranje prava za sve ljude koji žive u BiH bez obzira u kom dijelu i njena integracija u EU i NATO. To je najbolje za sve u BiH i regiji'', zaključio je Džaferović.

Komšić: Izgleda da su “europski prijatelji” vrlo brzo zaboravili Hitlera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je kako se nudi neka varijanta koja je bila ponuđena i prije nego je rat počeo, a i u ratu je nuđena.

''Dakle, male državice bošnjačke – ili kako to kažu muslimanske. Taj papir, da politika, sve to što rađa te ideje je na vlasti u pojedinim europskim zemljama, i u dubini duše je motivirana antiislamizmom i antisemitizmom i to je pravo zlo o kojem treba da pričamo. Međutim, kako to kod nas ide, ove stvari nisu nove, pojavljivale su se i ranije, i sad kad je to buknulo u punom svjetlu, obasjano svjetlima medijima, vjerujem da se mnogi pitaju što je ovo. To liči na to da ne treba vam slon upasti u oko da vidite da slon ide na vas. Nisu stvari iznenada i Bog zna šta će sve izaći u narednim danima vezano za ovu priču'', komentirao je Komšić.

Istaknuo je i da je to opasno, odnosno kako je naveo, taj ekstremni fašizam koji je i nacionalizam i koji je preuzeo vlast u pojedinim europskim zemljama.

''Naravno da je opasniji nego što je bio prije nego se dokopao svih instrumenata vlasti. Više ne možemo da govorimo o umjerenoj kršćanskoj desnici, sad se suočavamo sa nečim što strašno podsjeća na onaj period Drugog svjetskog rata i događa se pod krovom te europske kuće. Izgleda da su ti ‘europski prijatelji’ vrlo brzo zaboravili povijesna iskustva i Hitlera'', istaknuo je član Predsjedništva BiH.

Naveo je i da država lobira po tom pitanju i da je taj non-paper ako ništa, kako je rekao, napravio uzbunu o tome što se sve događa.

''Da okarakteriziramo malo i hrvatski non-paper u tom kontekstu. Nije grub kao ovaj, ali u suštini traži jednu vrstu podjele BiH zasnovane na etničkoj osnovi. Meni nije problem da kažem ali kad kažete takve stvari onda vas proglase huškačem, mnogi se nađu uvrijeđenim, imaju suradnike i u Sarajevu među ljudima za koje ne biste na prvi pogled rekli da mogu to da rade. Zašto to rade je posebna priča'', kazao je Komšić.

Odgovorio je na pitanje novinara zašto se čekalo 40 dana da se izađe u javnost sa navedenim non-paperom te je rekao kako je slovenski predsjednik to rekao nezalažući se za tu ideju, nego izražavajući zabrinutost zbog tih ideja, piše N1.

Turković: Očiti cilj da se otvori Pandorina kutija

Kako je naveo, sve treba poduprijeti dokazima, te se iz tog razloga čekalo da se s tim izađe u javnost. Istaknuo je i da je Milorad Dodik nakon toga u NSRS o tome govorio i da nije spomenuo Pahora te da nitko to nakon sjednice NSRS nije spomenuo, uključujući i medije.

Ministrica vanjskih poslova Bisera Turković kazala je kako je teritorijalni integritet BiH je neupitan.

''Uvjerena sam da nitko ozbiljan unutar Europske unije ne može usvojiti ideju da ima pravo ugrožavati nečiji integritet, pa čak i ako unutar BiH imamo retrogradne snage koje to pokušavaju nametnuti kao legitimnu priču'', poručila je ministrica Bisera Turković.

''Sve ima očiti cilj da se otvori Pandorina kutija, destabilizira stanje na Zapadnom Balkanu. Netko valjda misli da bi u takvim okolnostima mogao ostvariti ratne ciljeve. Mi se već duže vrijeme kao BiH borimo u međunarodnim krugovima sa malignom propagandom i svojevrsnim hibridnim ratom protiv euroatlanskih interesa BiH i građana. Sve ovo posmatram u tom kontekstu'', navela je Turković.

Podsjetimo, slovenski mediji objavili su "non paper" koji je Janez Janša, premijer Slovenije uputio u Bruxellesu, između ostalog, i Charlesu Michelu, predsjedniku Europske komisije, a u kojem se, između ostalog, navode ideje o podjeli Bosne i Hercegovine.

Prema dokumentu koji je objavljen, ideja je da se Republika Srpska odvoji od BiH i pripoji Srbiji, dok rješenje po pitanju Kosova vide u njegovom ujedinjenju s Albanijom.

"Srpsko nacionalno pitanje može se u velikoj mjeri riješiti pripajanjem dijela Republike Srpske Srbiji. U ovom slučaju, Srbija je spremna pristati na ujedinjenje Kosova i Albanije", navodi se, između ostalog, u dokumentu koji je objavio site Necenzurisano.

Kada je riječ o "hrvatskom nacionalnom pitanju" u BiH, u dokumentu se navodi da se to pitanje može riješiti spajanjem većine hrvatskih kantona u BiH s Hrvatskom ili davanjem posebnog statusa hrvatskom dijelu BiH.

Dokument tako u uvodu spominje "neriješena nacionalna pitanja Srba, Albanaca i Hrvata", koja su se pojavila nakon raspada Jugoslavije.

 

Kopirati
Drag cursor here to close