Susret s Čovićem

Grlić Radman: Nikada BiH neće izgubiti Hrvatsku

Hrvatski je ministar rekao kako pozdravlja i dogovore o nastojanju da se izmijeni Izborni zakon te da Hrvatska to podržava te da će o tome zatražiti raspravu u Bruxellesu.
Vijesti / Politika | 02. 02. 2021. u 11:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Republika Hrvatska nas najviše potiče u procesu euroatlantskih integracija'', rekao je čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon sastanka s ministrom vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordana Grlića Radmana.

Dodao kako je komunikacija ''u zadnje 2-3 godine je za pohvaliti''.

''Daju nam, ogromnu potporu da dostignemo zemlje u našem okruženju'', rekao je Čović koji je, kako je rekao s hrvatskim ministrom razgovarao o izborima u Mostaru, dogovoru oko izmjena izbornog zakona te migrantskoj krizi.

Rekao je kako je s čelnikom SDA Bakirom Izetbegovićem dogovorio kako će se Statut naći na prvoj sjednici novoga Gradskog vijeća Grada Mostara.

''Drugi sporazum se odnosi na izborno zakonodavstvo gdje smo vrlo precizno u nazočnosti ključnih ljudi i međunarodnoj zajednici preuzeli obvezu da ćemo SDA i HDZ u roku od šest mjeseci održati pregovaračke procese i to uskladiti. Ja sutra imam razgovore s Nelsonom i Sattlerom (Eric, veleposlanik SAD-a u BiH, Johhann, šef Delegacije Europske unije u BiH, op.a.) i naše je najdalje do sredine ove godine imati usvojen izborni zakon u parlamentarnoj proceduri'', rekao je Čović.

Sporazum je, naveo je, predviđao da imamo legitimno predstavljanje s posebnim naglaskom na Predsjedništvu i Domovima naroda.

Hrvatski ministar rekao je kako ''migrantska kriza bitno narušava stabilnost i funkcionalnost.

''Hrvatskoj je stalo do stabilnosti i prosperiteta. Ako je nekome stalo onda je to Hrvatskoj'', rekao je Grlić Radman.

Govoreći o migrantskoj krizi rekao je kako je prijedlog bio da se sva sredstva financijska usmjere u jačanje institucionalnih kapaciteta kako bi pomoć bila učinkovitija. Naveo je i kako je prijedlog da BiH sklopi sporazum s Frontexom da se migrantska kriza rješava na ulazu u BiH te da se kampovi grade uz granicu na ulaznim točkama kako bi bilo lakše upravljati krizom.

Foto: Bljesak.info / Gordan Grlić Radman u Mostaru''Kazali smo da nismo za to da se vrši redistribucija migranata po cijeloj BiH jer ona opterećuju i onako opterećene kapacitete'', rekao je.

Dodao je kako su pozdravili sporazum HDZ-a BiH i SDA iz lipnja prošle godine. Rekao je kako ga žalosti ''činjenica da je bačena sjena na izbore'' u Mostaru te da su diskreditirani zbog nepravilnosti.

''Izražavam uvjerenje i nadu da će se to prebroditi i da će se te nepravilnosti popraviti, da će se dogoditi satisfakcija i promjena. Svi moraju imati određeno zadovoljstvo. Kad se pravila poštuju i kad se unosi korektnost u postupku, onda i rezultati ne mogu biti drugačiji'', rekao je.

Dodao je kako pozdravlja i dogovore o nastojanju da se izmijeni Izborni zakon te da Hrvatska to podržava te da će o tome zatražiti raspravu u Bruxellesu.

''Drugi korak koji ste potpisali koji slijedi to je Izborni zakon koji će ukloniti sve nejednakosti svaku diskriminaciju i da svaki narod ima jednaka prava u svim tim razinama vlasti.  I to podržavamo'', rekao je.

Istaknuo je kako je hrvatska uloga uvijek bila konstruktivna kad je u pitanju BiH, da je Hrvatska branila BiH od agresije i da je sprječavala humanitarnu katastrofu i usmjeravala pomoći.

''U interesu nam harmonični odnosi sa svim susjedima, ne želimo imati nikakve napetosti, želimo otkloniti bilo kakve nesporazume'', rekao je komentirajući istupe ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković naglasivši kako je bitno da se u vanjskoj politici ne plasira mišljenje samo jednog naroda.

''Nikada BiH neće izgubiti Hrvatsku, ali da se ne zna koja je konstruktivna uloga Hrvatske, to su nesagledivi potencijali koje BiH može iskoristiti od Hrvatske'', rekao je, između ostalog, Grlić Radman.

Kopirati
Drag cursor here to close