Poruka iz Mostara

Grlić Radman: Ne mogu Hrvati biti zakinuti u svim pravima samo zato što su manji po broju

Vijesti / Politika | 03. 05. 2022. u 21:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: RTV HB / Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske (RH) Gordan Grlić Radman

Nismo zadovoljni time što nisu usvojene izmjene Izbornog zakona kojima su se trebali otkloniti svi oblici diskriminacije i nejednakosti u izbornom procesu kako bi se očuvala konstitutivnost kao temeljno načelo Daytonsko-pariškog sporazuma, kazao je u utorak u Mostaru ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske (RH) Gordan Grlić Radman.

"Borili smo se, a još uvijek traje taj proces da se Hrvatima vrati ono što im je oduzeto prije više od 20 godina jer pokazalo se da su Hrvati stiješnjeni između dva većinska naroda, da su zapravo obespravljeni i da se njihova prava trebaju vratiti kako bi ostvarili jednaku političku participaciju kao i druga dva naroda i ostali građani u BiH", kazao je Grlić Radman.

Veliki napredak?

Dodao je kako RH od samog početka osvješćuje međunarodnu zajednicu o potrebi promjene Izbornog zakona BiH, prenosi RTV HB

"Iako Republika Hrvatska nije sudjelovala za pregovaračkim stolom, od samog početka, ovih pet-šest godina, naša Vlada na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem radila je upravo na osvješćivanju međunarodne zajednice o potrebi promjene Izbornog zakona, ali smo i pridonosili vlastitim političkim naporima kako bi se pitanje Bosne i Hercegovine nalazilo na svim relevantnim forumima, prije svega Vijeća za vanjske poslove u EU, a onda i na Europskom vijeću", navodi ministar.

Po njegovim riječima, u zadnjih godinu dana ostvaren je veliki napredak.

"Taj napredak ostvaren je upravo zalaganjem hrvatskog premijera Andreja Plenkovića. Svi smo bili vrlo angažirani, uspjeli smo razgovarati i pregovarati o tome da se ovamo pošalju facilitatori Europske unije, prije svega Europske službe za vanjsko djelovanje, i neki stanoviti napredak je postignut", kazao je Grlić Radman.

Ima vremena? 

Ističe kako budućnost i stabilnost Bosne i Hercegovine ovisi o dogovoru između političke elite.

"Sreća i blagostanje u BiH je jednakopravnost, ne može nitko imati više ili manje, bez obzira je li netko brojniji ili ne. Ne mogu Hrvati biti zakinuti u svim pravima koja im pripadaju temeljem Daytonsko-pariškog sporazuma zbog toga što su manji po broju. Moj dolazak ovdje je potvrda da sam tu s vama kao član Vlade RH. Idemo dalje, idemo naprijed, idemo vidjeti koji sve pravni i politički instrumenti nama, kao Republici Hrvatskoj stoje na raspolaganju kako bismo djelovali u ovom razdoblju do izbora", naglasio je hrvatski ministar vanjskih poslova.

Dodaje kako vremena još ima.

"Sud Bosne i Hercegovine kazao je svoje, mi naravno imamo svoj pogled, mislimo da Središnje izborno povjerenstvo (SIP) ne može biti onaj koji može donijeti odluke o provedbi Izbornog zakona.

Ne bi bilo dobro da SIP vlastitim uredbama, kako je to činio prije četiri godine, omogućuje i donosi uredbe o popunjavanju Doma naroda, nego da se to riješi na način kako bi to trebalo biti u jednom perfektnom izbornom zakonu. Bez obzira na sve, mislim da vremena ima, trebamo ići naprijed, pokazati strpljenje, biti uporni s argumentima, vjerodostojni, kredibilni i ne smijemo stati", kazao je Grlić Radman.

Kopirati
Drag cursor here to close