Ruski veleposlanik

Kalabuhov: Bećirović nema pravo govoriti u ime svih građana u BiH

Ruski veleposlanik je naglasio da stav člana Predsjedništva BiH doživljava isključivo kao njegovo mišljenje.
Vijesti / Politika | 24. 02. 2023. u 21:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski veleposlanik u Bosne i Hercegovine Igor Kalabuhov oštro je danas kritizirao izjavu člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića o ruskoj invaziji na Ukrajinu, ocijenivši da će se Bećirović "sramiti svojih izjava o Ukrajini kada stekne više mudrosti" - prenosi N1.

''Ubjeđen sam da će se Bećirović, s obzirom na to da je još mlad političar, kad bude stekao više mudrosti posramiti današnjih riječi – prizemnih, ali apsolutno neistinitih i u formalnom i u providentnom smislu'', rekao je Kalabuhov.

''Licemjerni zapadnjački slogani''

On je na službenoj stranici ruskog veleposlanstva u BiH naveo da Bećirović ''prema Ustavu BiH nema pravo da govori u ime svih građana u BiH, pa ni svih Bošnjaka'', ističući da je ''sve više uvjeren da ovaj političar na izborima nije pobijedio glasovima podrške, već onih koji su bili protiv drugog kandidata''.

''Od osobe koja pokušava da operiše pravnim pojmovima mogla bi se očekivati dublja, objektivnija i konačno, više ljudska analiza situacije u Ukrajini, kao i razloga koji su doveli do iznuđene, ali pravedne reakcije Rusije. Umjesto toga, samo je ponavljanje licemjernih zapadnjačkih slogana'', naglasio je Kalabuhov.

Dodao je da ''značajan broj Bošnjaka s kojima svakodnevno komunicira razumije šta se dešava i Rusiji želi pobjedu nad neonacističkim režimom u Kijevu, koji njeguje Zapad''.

Samo mišljenje

Ruski veleposlanik je naglasio da stav člana Predsjedništva BiH doživljava isključivo kao njegovo mišljenje.

Bećirović je povodom obljetnice ruske invazije na Ukrajinu priopćio da snažno osuđuje politiku predsjednika Rusije Vladimira Putina, pozvavši na okončanje invazije na suverenu i nezavisnu državu Ukrajinu, uspostavljanje mira i poštovanje međunarodnog prava.

''Kao član Predsjedništva BiH, još jednom osuđujem rusku agresiju na Ukrajinu. Mi u BiH dobro znamo šta donosi agresija i rat i koliko je važan mir'', napisao je Bećirović.

On je pružio podršku predsjedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom i narodu Ukrajine.

''BiH se zajedno sa slobodnim i demokratskim svijetom solidariše sa ukrajinskim narodom u borbi za slobodu'', naveo je Bećirović.

Kopirati
Drag cursor here to close