Aldin Džino - Platforma za progres

Grad Mostar mora zabraniti amaterske Tik tok skokove sa Starog mosta

"Nakon posljednjeg slučaja nestanka tijela stranog državljanina Japana i više je nego jasno da su skokovi sa Starog mosta zahtjevan, opasan i rizičan poduhvat koji neupućeni skakači najčešće podcjenjuju".
Vijesti / Politika | 07. 02. 2023. u 19:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Mostar mora zabranit amaterske Tik tok skokove sa Starog mosta, kao i propisati zapriječene kazne za prekršaje, kazao je u priopćenju predsjednik županijskog odbora Platforme za progres "Neretva", Aldin Džino.

Dodaje kako "drugu godinu zaredom podcjenjivanje težine skoka sa Starog mosta u Mostaru, hladnoću, brzinu i vodostaj rijeke Neretve, za rezultat ima gubitak ljudskih života ili trajne tjelesne ozljede".

"Nakon posljednjeg slučaja nestanka tijela stranog državljanina Japana i više je nego jasno da su skokovi sa Starog mosta zahtjevan, opasan i rizičan poduhvat koji neupućeni skakači najčešće podcjenjuju".

Pojavom društvenih mreža i željom za popularnošću ova pojava je, kako ističe Džino, još i više učestala.

"Ovom odlukom bi se propisao minimum potrebnih mjera koje je potrebno osigurati da bi se izveo skok sa 25 metara visine i umanjili rizici najgorih ishoda".

Foto: PR / Aldin Džino, predsjednik županijskog odbora Platforme za Progres Neretva

"Posebno se ovo odnosi na čamce, obučene osobe za spašavanje i potrebnu hitnu pomoć".

Istaknuo je kako se "ovakva odluka ne bi odnosila na tradicionalne skokove sa Starog mosta, koji propisuju i ispunjavaju minimum uvjeta za sigurne skokove, živote i zdravlje skakača".

"Kako bi odluka bila najefektivnija svoj doprinos mogu dati i udruženja skakača, kao i profesionalci iz oblasti ekstremnih sportova".

"Do tada dok skrolate Tik tokom, nemojte se zaprepastit ako ponovo pred vas dođe snimak u kojem gledate kako neko sigurno odlazi u smrt. Jedno je sigurno, ovo će spasiti nečiji život za koji vjerujemo da je vrjedniji od milijun Tik tok pregleda", zaključio je Džino.

Podsjetimo, u utorak, 31. siječnja strani državljanin bacio se sa Starog mosta u rijeku Neretvu nakon čega nije isplivao.

Kako je kazao glasnogovornik MUP-a HNŽ Ljudevit Marić došlo je do nesporazuma prilikom prvog očevida, jer je pronađen novčanik s malezijskim dokumentima, ali se istražnim radnjama utvrdilo kao je riječ o 30-godišnjem TikTokeru iz Kine o čemu je obaviješteno kinesko veleposlanstvo u BiH.

"On je te večeri iznajmio apartman u ulici Živote Neimarovića, gdje su pronađene njegove osobne stvari, među kojima i putovnica, laptop te dva mobilna telefona", kazao je Marić.

Prema policijskim saznanjima mladić je odmah po dolasku u apartman ostvario stvari, uzeo ručnik i otišao na Stari most odakle je skočio.

Njegov tragični skok su snimili građani koji su video dijelili na društvenim mrežama.

Policija je ustanovila da je mladić neko vrijeme boravio u BiH, a doznalo se kako je upravo on krajem siječnja u nekoliko navrata među građanima Sarajeva izazvao šok i nevjericu jer je bos i samo u šorcu, s ruksakom na leđima, hodao po snijegu ulicama glavnog grada. Očito je sve bilo za potrebe snimanja na TikToku.

Ronilački tim ISS Mostar pokrenuo je u prošlu subotu potragu za mladićem koji je stradao prilikom skoka u Neretvu. Potraga nije dala rezultate, a tijelo nije pronađeno.

Kopirati
Drag cursor here to close