Vao, vao ...

GONG informirao Državno izborno povjerenstvo o slučaju registracije birača u Mostaru

GONG je informirao Državno izborno povjerenstvo o ovom slučaju kako bi se osigurala regularnost pripreme i provedbe izbora te kako bi se provjerila zakonitost ovakvih aktivnosti.
Vijesti / Politika | 10. 04. 2024. u 11:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski GONG (Građani organizirano nadgledaju glasanje) je nevladina organizacija osnovana 1997. godine s ciljem poticanja građana na aktivno sudjelovanje u političkim procesima.

Njen fokus leži na promicanju i zaštiti ljudskih i građanskih prava te poticanju građanske participacije u donošenju političkih odluka.

Kroz promicanje kulture dijaloga, otvorenosti, transparentnosti i odgovornosti u javnoj sferi, te kroz istraživanje, zagovaranje i edukaciju, GONG se zalaže za poštovanje ljudskih prava, posebno građanskih, kako samostalno tako i u suradnji s drugim pojedincima i organizacijama koji dijele njihove vrijednosti.

Na svojim stranicama, GONG je iznio slučaj u kojem je Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar pozivao birače da se registriraju za glasanje u Bosni i Hercegovini u njihovim prostorijama.

Važno je istaknuti da je ovakav postupak isključivo u nadležnosti diplomatsko-konzularnih predstavništava, a ne stranačkih organizacija, kako bi se osigurala zaštita osobnih podataka birača i integritet procesa registracije.

Uz to, činjenica da su ured GO HDZ-a i konzulat u Mostaru udaljeni samo 850 metara sugerira da poziv nije motiviran željom da se olakša biračima, već može izazvati sumnju u ciljeve takve inicijative.

GONG je informirao Državno izborno povjerenstvo o ovom slučaju kako bi se osigurala regularnost pripreme i provedbe izbora te kako bi se provjerila zakonitost ovakvih aktivnosti.

Ovakvi slučajevi su od suštinske važnosti za očuvanje integriteta izbornog procesa i demokratskih načela te zaštite prava birača, te stoga zahtijevaju adekvatnu reakciju nadležnih institucija.

XI. izborna jedinica

U inozemstvu, odnosno u 11. izbornoj jedinici koju praktično čini cijeli svijet, određeno je 110 biračkih mjesta, dva manje nego 2020., a glasovat će se u 41 državi, isto kao i 2020., no popis država je ponešto drugačiji.

Od 110 biračkih mjesta, 43 su u Bosni i Hercegovini, dva manje nego 2020., a novost je da će se uz šest dosadašnjih gradova, moći glasovati i u Orašju gdje će biti otvorena četiri biračka mjesta.

Pročitajte još

Najviše biračkih mjesta je u Mostaru, ukupno 22, dva više nego prije četiri godine i uz Livno, to je jedini grad gdje broj mjesta nije smanjivan.

U odnosu na prije četiri godine, u Vitezu će ih, umjesto 10, biti pet, u Sarajevu četiri umjesto šest, u Tuzli dva, umjesto tri, u Banja Luci jedno, umjesto dva, dok će u Livnu biti četiri biračka mjesta kao i 2020.

"Kod određivanja broja biračkih mjesta u BiH, slijedili smo preporuke navedenog Povjerenstva MVP-a koje je ocijenilo da se predloženim brojem biračkih mjesta i načinom rasporeda birača mogu zadovoljiti potrebe birača", naveli su iz DIP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close