Naziru se i konture

FOTO | Političari na gradilištu: HNK Mostar simbol je hrvatskog naroda u BiH

Milas se medijima obratio tijekom posjete gradilištu nove zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.
Vijesti / Politika | 09. 04. 2024. u 14:35 J. Pervan |Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Vidimo konture Hrvatskog narodnog kazališta simbola identiteta hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Ono što je trebalo i davno prije napraviti. Ovako kako to radimo danas vjerujem da će Hrvati u BiH uskoro, ali i cijela BiH imati reprezentativno kazalište", kazao je državni tajnik Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

Milas se medijima obratio tijekom posjete gradilištu nove zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

265.000,00 eura

Podsjetimo, Vlada Republike Hrvatske u ožujku je potvrdila nastavak potpore Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru te u 2024. godini za njega osigurala 265.000,00 eura.

"Svugdje su tragovi suradnje Hrvata s Vladom Republike Hrvatske i to na najbolji način možemo vidjeti ovdje u nastavku izgradnje Hrvatskog narodnog kazališta", naglasio je Milas te dodao kako je zahvalan svima koji su učinili sve da nastavak izgradnje dođe u ovu fazu.

"Prvo i jedino Hrvatsko narodno kazalište izvan Republike Hrvatske. To je strateški projekt za Hrvate, Vlada ga je stavila visoko na svoju listu i ne samo Hrvatsko narodno kazalište nego puno drugih projekata", istaknuo je državni tajnik Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH.

Dodao je kako Vlada RH ulaže u brojne projekte u BiH koji "život znače" te naglasio kako su dio njih tijekom utorka u Mostaru i obišli.

"Zadovoljstvo je vidjeti sve ovo što se događa na području Mostara, na području BiH. Mislim da smo u ovih osam godina pokazali da suradnja koju Vlada RH ostvaruje je na dobrobit svih u BiH", zaključio je Milas.

Foto: Denis Kapetanović/Bljesak.info / Dragan Čović, Zvonko Milas i Ivan Vukoja na gradilištu nove zgrade HNK Mostar

Partneri

Ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru Ivan Vukova zahvalio je Vladi RH na pomoći te istaknuo kako su oni osim na financijski, pomogli i na svaki drugi način koji je prethodio izgradnji.

"Sa zadovoljstvom mogu reći da se radovi odvijaju prema planiranoj dinamici", istaknuo je Vukoja.

Foto: Denis Kapetanović/ Bljesak.info  / Ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja

Dodao je kako projekt vodi Središnji ured za Hrvate izvan RH te od njih dobivaju "ne samo političku, financijsku, profesionalnu, institucionalnu već i uistinu prijateljsku podršku".

"Mi na ovom projektu radimo kao partneri", naglasio je Vukoja.

Podsjetimo, izgradnja nove zgrade HNK Mostar u Mostaru je tijekom protekle godine digla veliku prašinu.

Tišina 

Građani su prosvjedovali zbog građevinskih radova na navodnom lokalitetu Lakišića harema.

Poručeno je kako ''nikada nijedan Bošnjak nije dao suglasnost da na Lakišića haremu bude izgrađena zgrada Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) i drugih nacionalnih institucija istoga predznaka''.

Ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja tada je naveo kako činjenično i pravno ne postoji nikakav problem oko izgradnje zgrade.

"Mi smatramo da problem oko izgradnje HNK postoji i činjenično i pravno. Lakišića harem je činjenica i na tom lokalitetu su u nekoliko navrata pronađeni dijelovi skeleta zbog čega je Islamska zajednica 26. 02. 2021. od gradonačelnika Mostara zatražila da se izvrši temeljita ekshumacija. Je li trebamo vjerovati svojim očima ili Vukojinim i drugim konstrukcijama?", odgovorili su tada Medžlisa Islamske zajednice Mostar.

Foto: Denis Kapetanović/Bljesak.info / Obilazak gradilišta nove zgrade HNK Mostar

Mostarsko kazalište dobilo je potporu i od federalnih vlasti za izgradnju.

Također, mostarski gradonačelnik Mario Kordić rekao kako se oko ovoga pitanja nepotrebno podižu tenzije te je ustvrdio kako nema ništa sporno oko gradnje zgrade HNK Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close