Planovi

Gdje će Dodik rasporediti graničnu policiju?

Srpski član Predsjedništva BiH je napomenuo da je moralo doći do nekog trenutka kada se mora reći da "dalje ne može".
Vijesti / Politika | 18. 10. 2021. u 15:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će nakon što se entitetima vrati ono što im pripada granična policija biti na mjestima gdje se međunarodna granica poklapa s granicama Republike Srpske.

Srpski član Predsjedništva BiH je napomenuo da je moralo doći do nekog trenutka kada se mora reći da "dalje ne može".

Od vojske, pravosuđa do fiskalnog sustava…

"BiH će imati samo ono što joj pripada po Ustavu. Sve ostalo će biti vraćeno entitetima. Kako će to FBiH regulirati, mogu da pretpostavim, ali Republika Srpska će uspješno regulirati, pravno na ustavan utemeljen način svoje odnose u različitim oblastima u kojima imamo pravo. Od vojske, pravosuđa do fiskalnog sustava, kao i rada nekih sigurnosnih agencija da bi se na kraju završilo s konstituiranjem raznih institucija u Srpskoj koje smo već imali", pojasnio je Dodik.

Dodik je istaknuo da se samo modificiraju pravila i propisi koji su bili u nadležnosti Republike Srpske.

"Granična policija bit će na mjestima gdje se međunarodna granica poklapa s granicama Republike Srpske. Naravno, na početku nije moguće ući u realizaciju i sigurno je da će biti potrebno prijelazno razdoblje da se i to preuzme", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Smjena Podžića

Ponovio da je pitanje smjene ministra obrane Sifeta Podžića pokrenuto jer je donio nelegitiman akt da zaustavi vježbu sa Vojskom Srbije.

"Naši ljudi će sudjelovati u tome da ga smijene. Naravno, to je dokaz i pokazna vježba Mirku Šaroviću da u Parlamentarnoj skupštini BiH ne može ono što on predlaže. U svakom slučaju ćemo osigurati da se glas i status Republike Srpske čuje i uvažava", rekao je Dodik.

On je ukazao na činjenicu da je dokaz da je BiH nepotrebna to što u mnogim sektorima sve funkcionira bez problema, bez obzira na trenutnu situaciju.

"BiH je puna problema između muslimana i Hrvata u pogledu funkcioniranja FBiH. Ni danas se ne priznaju izborni rezultati proteklih općih izbora, postoji Vlada FBiH i svi su naviknuti na to. Svaki put kada se odlučuje o određenim investicijama, to su tenzije do pucanja konopca. Pokušavaju da degradiraju Republiku Srpsku uz `jadikovanje` prema međunarodnim faktorima", rekao je Dodik.

Srpska ne zove nikoga

Osvrnuo se na česte pozive da ''nepostojeći visoki predstavnik, SAD ili netko treći nešto uradi'', ističući da Republika Srpska ne zove nikoga jer ima svoj parlament.

"Imamo našu institucionalnu proceduru i mi ćemo to poštovati. Ako SAD ili netko drugi usliši muslimanske zahtjeve u BiH, to samo znači da zajedno rade na degradaciji Srba i Republike Srpske, a i Hrvata, očigledno, jer im ne dozvoljavaju ravnopravni status", podvukao je Dodik.

Ponovio je kako Republika Srpska neće odustati od vraćanja oduzetih nadležnosti i BiH će vratiti u okvire Ustava.

"Sigurno ćemo to realizirati i ma kako to neko promatrao mi ćemo to realizirati jer to je naše pravo. Neka nam objasne gdje to stoji da to nije naše pravo. Neka kažu gdje mi to griješimo. Mi ne griješimo i idemo dalje u svemu tome na način kako je to propisano Ustavom", poručio je Dodik.

Odgovarajući na pitanje na koji način će se riješiti pitanje statusa Brčko distrikta, Dodik je rekao da je to zaseban distrikt u vlasništvu dva entiteta.

Inzkova odluka

Dodik je rekao kako mnogi u Federaciji BiH vide neku vrstu blokade i zapitao kako se to može karakterizirati kao blokada kada i on sam sudjeluje u radu Predsjedništva BiH.

"Već sam na drugoj sjednici Predsjedništva, a to što nije bilo nijedne odluke to je neko drugo pitanje", rekao je Dodik.

Između ostalog, rekao je kako jedino Vijeće za provedbu mira (PIC) BiH može deblokirati rad institucija BiH i da se ne bi iznenadio da ovo tijelo, koje je poticalo bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka da dopuni Krivični zakon BiH, povuče tu odluku.

"U svakom slučaju, dok se to ne učini, nemamo potrebe da raspravljamo i odlučujemo u Parlamentarnoj skupštini", rekao je Dodik, dodavši da sporna odluka nije bila prijedlog nijednog domaćeg organa pa da bi Parlamentarna skupština o tome odlučivala.

 

Kopirati
Drag cursor here to close