Sastanak ministara

Galić i Banožić: Hrvatska podržava cjelovitost BiH

Zamjenik Galić je zatražio i mogućnost daljnje podrške u projektima deminiranja. Pozvao je i na daljnju potporu RH na putu BiH ka punopravnom članstvu u NATO-u i Europskoj uniji.
Vijesti / Politika | 28. 09. 2023. u 17:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Galić i Banožić

Izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH primilo je danas u službenu posjetu ministra obrane Republike Hrvatske Marija Banožića sa izaslanstvom.

Zamjenik ministra obrane BiH za politiku i planove Slaven Galić je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s Republikom Hrvatskom. Posebno je naglasio veliki značaj vojnog školovanja kadeta i pripadnika Oružanih snaga BiH na Hrvatskom vojnom učilištu (HVU) u Zagrebu te zahvalio na toj vrsti podrške. Pozvao je na nastavak suradnje, ali i na povećanje kvota za kadrove iz BiH na Ratnoj školi Republike Hrvatske.

Zamjenik Galić je zatražio i mogućnost daljnje podrške u projektima deminiranja. Pozvao je i na daljnju potporu RH na putu BiH ka punopravnom članstvu u NATO-u i Europskoj uniji.

Glavna tema sastanka bila је bilateralna vojna suradnja dvije zemlje, koja je u razgovorima obostrano ocijenjena izvrsnom. Posebno je naglašeno da je data suglasnost šefu Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u za potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između ministarstava obrane BiH i RH i Vrhovno zapovjedništvo savezničkih snaga za Europu (SHAPE) o realizaciji razmjene podataka o situaciji u zračnom prostoru (ASDE).

Time će Republika Hrvatska sa Bosnom i Hercegovinom dijeliti vojnu sliku u zračnom prostoru, što će biti inicijalni korak u budućoj integraciji sustava nadzora i zaštite zračnog prostora BiH u jedinstveni euroatlantski sustav.

Ministar Banožić je istaknuo da Hrvatska podržava cjelovitost Bosne i Hercegovine, kao i legitimno političko predstavljanje Hrvata u BiH te osudio svake secesionističke ideje vezane za BiH. On je naglasio da će Hrvatska nastavljati snažno podržavati BiH na njenom putu ka punopravnom članstvu u NATO-u i Europskoj uniji, ali pomagati i daljnji razvoj interoperabilnosti i operativnih sposobnosti OS BiH.

Svi su se sugovornici složili da je za mir i stabilnost važno nastaviti mandat EUFOR-a u BiH.

Na sastanku je konstatirano i da je međusobna suradnja važna i u suočavanju sa izazovima koje za regiju donosi oružani sukob u Ukrajini, kao i u suočavanju sa različitim hibridnim i kibernetičkim prijetnjama. Ovom prilikom potpisan je tehnički sporazum o unaprijeđenju daljnje suradnje Ministarstva obrane BiH i Ministarstva obrane Republike Hrvatske na polju obrazovanja vojnih i civilnih kadrova.

Kako je istaknuto, time se realizira obostrano prihvaćena obveza sa zajedničke sjednice Vlade RH i Vijeća ministra BiH održane sredinom lipnja ove godine.

Na današnjem sastanku su sudjelovali i ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, zamjenik ministra obrane za upravljanje resursima Aleksandar Goganović te zamjenik načelnika Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH za operacije general-bojnik Ivica Jerkić.

U razgovoru su sudjelovali i veleposlanici RH u BiH Nj.E. Ivan Sabolić, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Siniša Jurković, pomoćnik ministra obrane BiH za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović, načelnik Sektora za međunarodnu sigurnost i obrambenu suradnju MORH-a Igor Gabrić, šefovi kabineta ministra obrane i oba zamjenika ministra obrane BiH i ostali suradnici.

Kopirati
Drag cursor here to close