Službeni posjet

Banožić sa Helezom: Bilateralna vojna suradnja je intenzivna

Glavna tema sastanka bila biletaralna vojna suradnja dvije zemlje, koja je u razgovorima obostrano ocijenjena izvrsnom.
Vijesti / Flash | 28. 09. 2023. u 13:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, sa zamjenicima ministra Slavenom Galićem i Aleksandrom Goganovićem te zamjenikom načelnika Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH za operacije general-bojnikom Ivicom Jerkićem, u četvrtak 28. rujna 2023. godine, u službeni je posjet primio ministra obrane Republike Hrvatske Marija Banožića.

Ovom prigodom ministri Helez i Banožić potpisali su tehnički sporazum o unaprijeđenju dalje suradnje Ministarstva obrane BiH i Ministarstva obrane Republike Hrvatske na polju izobrazbe vojnih i civilnih kadrova. Kako je istaknuto, time se realizira obostrano prihvaćena obveza sa zajedničke sjednice Vlade RH i Vijeća ministra BiH održane sredinom lipnja ove godine.

Bilateralna suradnja

Glavna tema sastanka bila biletaralna vojna suradnja dvije zemlje, koja je u razgovorima obostrano ocijenjena izvrsnom. Posebno je naglašeno da je data suglasnost šefu Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u za potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između ministarstava obrane BiH i RH i Vrhovnog zapovjedništva savezničkih snaga za Europu (SHAPE) o realizaciji razmjene podataka o situaciji u zračnom prostoru (ASDE). Time će Republika Hrvatska s Bosnom i Hercegovinom dijeliti vojnu sliku u zračnom prostoru, što će biti inicijalni korak u budućoj integraciji sustava nadzora i zaštite zračnog prostora BiH u jedinstveni euroatlantski sustav.

Ministar Helez je istaknuo veliki značaj vojnog školovanja kadeta i pripadnika Oružanih snaga BiH na Hrvatskom vojnom učilištu (HVU) u Zagrebu te zahvalio ministru Banožiću na toj vrsti potpore. Na HVU se školovalo značajan broj kadeta i djelatnih vojnih osoba iz BiH, a trenutačno se školuje još 18 kadeta i sedam djelatnih vojnih osoba. On je posebno zahvalio Hrvatskoj na međusobnoj suradnji i pomoći u situacijama prirodnih katastrofa i velikih požara. Naglasio je da je potpora RH uvijek glasna po pitanju članstva BiH u NATO-u i EU. Zahvalio je i na potpori Hrvatske pri usuglašavanju NATO-vog paketa pomoći za izgradnju obrambenih kapaciteta BiH (DCB), te dodao da bi svaka pomoć Hrvatske daljem opremanju OS BiH bila dobrodošla.  

Jedinstveni geopolitički prostor

"Bilateralna vojna suradnja je intenzivna i odvija se na svim razinama – od taktičke do strategijske", rekao je ministar Helez. "Cijeneći naše vanjskopolitičke ciljeve u procesu euroatlantskih integracija, i činjenicu da je je Republika Hrvatska članica i Europske unije i NATO-a, te da pripadamo jedinstvenom geopolitičkom prostoru, koji dijeli iste ili vrlo slične sigurnosne prijetnje, rizike i izazove, djelotvorna i kontinuirana suradnja u oblasti obrane i sigurnosti jedini je pravi odgovor na te izazove i put za ostvarenje naših partikularnih i zajedničkih strateških ciljeva".  

Foto: PR / Zukan Helez i Mario Banožić

Ministar Helez se posebno zahvalio Banožiću na činjenici da se prema BiH ponaša državnički te ne dolazi u našu zemlju "polunajavljeno", kao što to čine neki drugi političari iz regije.

Podržava cjelovitost BiH

Ministar Banožić je istaknuo da Hrvatska podržava cjelovitost Bosne i Hercegovine, kao i legitimno političko predstavljanje Hrvata u BiH te osudio svake secesionističke ideje vezane za BiH. On je naglasio da će Hrvatska nastavljati snažno podržavati BiH na njenom putu ka punopravnom članstvu u NATO-u i Europskoj uniji, ali pomagati i dalji razvoj interoperabilnosti i operativnih sposobnosti OS BiH.

Zamjenik minista obrane BiH za politiku i planove Galić, također je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s RH te zatražio mogućnost dalje potpore u projektima deminiranja, ali i u povećanju kvota za kadrove iz BiH na Ratnoj školi Republike Hrvatske. Zamjenik ministra obrane BiH za upravljanje resursima Goganović konstatirao je kako je suradnja s Hrvatskom dobra te da ju treba nastaviti, kao i takvu suradnju sa Srbijom, jer to doprinosi razvoju međusobnih odnosa te miru i stabilnosti. Istaknuo je da je europski put važan za budućnost BiH te zahvalio što Hrvatska daje potporu tome.

Nastaviti mandat EUFOR-a u BiH

Svi su se sugovornici složili da je za mir i stabilnost važno nastaviti mandat EUFOR-a u BiH, a ministar Helez je zamolio kolegu Banožića da podrži nastojanja da se EUFOR dalje vojno ojača. Na sastanku je konstatirano i da je međusobna suradnja važna i u suočavanju sa izazovima koje za regiju donosi oružani sukob u Ukrajini, kao i u suočavanju s različitim hibridnim i kibernetičkim prijetnjama.     

U razgovoru su sudjelovali i veleposlanik RH u BiH Ivan Sabolić, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Siniša Jurković, pomoćnik ministra obrane BiH za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović, načelnik Sektora za međunarodnu sigurnost i obrambenu suradnju MORH-a Igor Gabrić, šefovi kabineta ministra obrane i oba zamjenika ministra obrane BiH i ostali suradnici.

Kopirati
Drag cursor here to close