Sastanak s Bećirovićem

Murphy: Amerika će čuvati teritorijalni integritet BiH

Američki veleposlanik Michael Murphy je rekao da će Sjedinjene Američke Države, kao svjedok Daytonskog mirovnog sporazuma, nastaviti pružati podršku očuvanju neovisnosti BiH.
Vijesti / Politika | 13. 07. 2023. u 18:11 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je s veleposlanikom Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michael Murphyem o aktualnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Bećirović je veleposlaniku Murphyu ukazao na ozbiljnost situacije u BiH nastaloj zbog antiustavnih i antidejtonskih odluka organa vlasti bh. entiteta RS, priopćeno je iz predsjedništva BiH.

Naglasio je da organi vlasti iz bh. entiteta RS kontinuirano, sistematski i institucionalno napadaju na temeljne odredbe Daytonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, i da time ugrožavaju mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini i regiji.

Veleposlanik Murphy je rekao da će Sjedinjene Američke Države, kao svjedok Daytonskog mirovnog sporazuma, nastaviti pružati podršku očuvanju neovisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Naglasio je da građani i narodi Bosne i Hercegovine trebaju imati funkcionalne, efikasne i odgovorne institucije države Bosne i Hercegovine.

Bećirović je istaknuo da trenutne okolnosti u Bosni i Hercegovini, regiji i Europi zahtijevaju i opravdavaju snažniji angažman Sjedinjenih Američkih Država s ciljem ubrzanja neophodnih reformi u procesu euroatlantskih integracija, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close