Predsjednik Naše stranke

Forto: Dobrodošli svi osim SDA

Očekuje da će Trojka formirati vlast na federalnom nivou, te ističe da je prioritet formiranje federalne vlade.
Vijesti / Politika | 31. 01. 2023. u 07:22 R.I. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi državni ministar prometa i komunikacija i predsjednik Naše stranke Edin Forto komentirao je aktualna politička dešavanja.

"Jedna smo od rijetkih stranaka koje sve odluke o formiranju vlasti pratimo odlukama organa, tako ćemo i nastaviti", kazao je Forto.

Prioritet Trojke formiranje federalne vlade 

Komentirao je i rasipanje Osmorke.

"Prvo, volio bih da se koalicija zove onako kako sam ja tražio da se zove – Trojka Plus. Mi smo stranke okupljene oko SDP-a koja je najjača stranka u našoj grupaciji, a sve skupa je okupljeno oko Trojke koja se nekako izbriljirala u KS. Mi smo koalicija okupljena oko Trojke i naš stav je da je Trojka stabilna i želimo da ostane stabilna", naveo je.

Očekuje da će Trojka formirati vlast na federalnom nivou, te ističe da je prioritet formiranje federalne vlade.

Izbacivanje NES-a 

Prema neslužbenim informacijama SDP navodno ide u formiranje vlasti s Našom strankom, sa SDA, Narodom i pravdom s pomakom u Unsko-sanskom kantonu kako bi izbacili NES.

"Nemam tu informaciju da kreće to formiranje nove većine. Nadam se da toga neće ni doći. Bez obzira na neslaganja naučili smo da si vjerujemo na osnovnim stvarima. Treba malo više povjerenja. Drugi partneri ne stavljaju dovoljno povjerenja", poručio je Forto.

Upitan je što se desilo sa sporazumom stranaka na državnom nivou.

"Državni sporazum je okvirni sporazum. To je sporazum s principima, a federalni sporazum će biti detaljan sporazum s jasnim mjerama u svim resorima", istaknuo je Forto.

Dobrodošli svim osim SDA 

Jedno od pitanja je bilo što će se desiti ako Stranka za BiH i NES izađu iz koalicije.

"Ne mogu to predvidjeti, pred nama su sastanci i razgovori. Očekujem da svi preuzmemo dio odgovornosti. Građani očekuju promjenu i manje svađe oko pozicija. Žele osjetiti što prije promjenu nabolje i ne žele da nas gledaju kako se svađamo. Očekujem od partnera da svi zajedno krenemo naprijed. Jako je bitno da više vjerujemo jedni drugima i da idemo prema građanima i prema promjeni, a manje je bitno tko će imati koliko ministarstava, tko će koju većinu napadati", izjavio je lider Naše stranke.

Forto naglašava da Trojka u KS ima većinu i da su svi drugi partneri dobrodošli, osim SDA, koja će, kako kaže, ostati u opoziciji. Podijelio je i da je Naša stranka i dalje mišljenja da joj treba pripasti mjesto premijera KS, ali da mandatar još nije poznat.

Kopirati
Drag cursor here to close