Prvi čovjek SDA

Izetbegović: Federalna vlast se neće formirati bez SDA

''Ne može se formirati federalna vlast bez SDA i DF-a. Pa sama SDA je dobila više glasova nego sve tri stranke 'Trojke' zajedno. 'Trojka' bez pomoći HDZ-a i SNSD-a nema nikakvu snagu u federalnom Domu naroda''
Vijesti / Politika | 29. 01. 2023. u 13:50 Faktor.ba

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), govorio je u intervjuu za Faktor o novoizabranoj vlasti na nivou države, o formiranju vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, kao i o odnosima unutar "Osmorke". Federalna vlast se neće formirati bez SDA, ostaje pri tome.

Bosna i Hercegovina je dobila novo Vijeće ministara. Da li i Vi dijelite stav nekih međunarodnih dužnosnika da će ovaj sastav Vijeća ministara 'promijeti putanju' i budućnost BiH? Konkretno, da li ovako sklopljena koalicija u kojoj očito Dragan Čović i Milorad Dodik vode glavnu riječ može zaista ubrzati reforme i BiH povesti ka EU i NATO savezu? - upitao je Faktor Izetbegovića.

Svi principi Trojke su pali u vodu

''Ovaj saziv Vijeća ministara BiH je najlošiji od potpisivanja Daytonskog sporazuma i 'putanju' može promijeniti samo na lošije. Zbilja treba biti pristrasni optimista pa vjerovati da će dojučerašnji kočničari postati motor ubrzanog kretanja Bosne i Hercegovine ka članstvu u NATO-u i EU, i da državu mogu voditi ministri koji su presuđivani pred njenim sudovima, koji su poznati po aferama, kafanskom i obiteljskom nasilju, čije su diplome upitne, koji većinom nemaju znanja i iskustva za resore koje trebaju da vode.

Svi principi i stavovi predsjednika 'Trojke', sve kritike i prigovori na kojima su gradili stranački imidž i predizborne kampanje su pali u vodu kada su se ukazale ministarske i ambasadorske pozicije. Ministarske za njih, a ambasadorske za kritičare u vlastitim redovima koje je trebalo odobrovoljiti. Paradigma za ovaj moralni i politički pad je ponašanje kadrova Naše stranke, njihova podrška nedostojnim i nekompetentnim, trgovina sa takvima kako bi i oni bili podržani i imenovani'', kaže Izetbegović u intervjuu za Faktor.

Konture federalne vlasti, i pored obećane brzine 'Osmorke' i HDZ-a još se ne naziru.

Na upit ostaje li SDA pri stavu da Refik Lendo, ako bude izabran za potpredsjednika FBiH, neće podržati kandidaturu Nermina Nikšića za premijera FBiH, predsjednik SDA odgovara:

''Eventualna podrška Nikšiću da vodi Vladu FBiH je podrazumijevala stvaranje širokog probosanskog bloka koji bi formirao koherentnu piramidu vlasti od kantona, preko entiteta do države. U takvoj piramidi vlasti bi bilo mnogo stranaka, a time i malo pozicija za svaku od njih, ali bismo postigli snagu patriotskog bloka koji bi mogao zemlju povući u pravom smjeru. Imenovanjem Vijeća ministara BiH bez SDA, ova mogućnost je pala u vodu. Preostaje borba za federalnu i kantonalne vlade'', rekao je prvi čovjek Stranke demokratske akcije.

'Trojka' bez pomoći HDZ-a i SNSD-a nema nikakvu snagu u federalnom Domu naroda

Izetbegović je odgovorio i zašto smatra da federalna vlast neće biti formirana bez SDA i na čemu zasniva svoj stav.

''Ne može se formirati federalna vlast bez SDA i DF-a. Pa sama SDA je dobila više glasova nego sve tri stranke 'Trojke' zajedno. 'Trojka' bez pomoći HDZ-a i SNSD-a nema nikakvu snagu u federalnom Domu naroda, a nastupa samouvjereno kao da su oni pobjednici. Može se nastaviti sa djetinjastim insistiranjem da se pobjedničke stranke na vlastitu štetu povuku i omoguće 'Trojci' da sa HDZ-om napravi federalnu strukturu vlasti onako servilno kako su napravili Vijeće ministara sa HDZ-om i SNSD-om, ali svima je jasno da od toga nema ništa.

Na šta bi to ličilo, i tko bi tu dominirao, sasvim jasno se vidjelo po amandmanima koje je HDZ ovih dana nametnuo 'Trojci'. Recimo da nema financijske pomoći FK Velež, a ima NK Zrinjskom, da nema financijske podrške bolnicama u Konjicu i Mostaru, u kojima se većinom liječe Bošnjaci, a ima Kliničkom centru kojim upravlja struktura HDZ-a i koji je napravio nevjerovatne dugove, i tako dalje.''

Prihvatanje realnosti

Faktor konstatira i da je utisak i da visoki predstavnik Christian Schmidt mijenja retoriku i posljednjim izjavama šalje signal ''Osmorki'' da se nametanjem svojih odluka više ne namjerava miješati u proces formiranja federalne vlasti. Pitali su Izetbegovića kako tumači taj zaokret, kao Schmidtovo prihvatanje rezultata izbora ili bojazan da bi dodatnim intervencijama mogao ugroziti poziciju HDZ-a?

''Radi se o prihvatanju realnosti, sazrijevanju stava međunarodnih predstavnika. Nakon završetka jesenjih izbora oni su kreirali političko-medijski talas koji je trebao da poštedi SNSD i HDZ, a da ukloni SDA i zamijeni je poslušnijom 'Trojkom'. Potcjenjivali su žilavost i snagu SDA, neki od njih su bez imalo ustručavanja izjavljivali kako će 'slomiti' ili 'kupiti' koliko treba SDA-ovih izaslanika u Domu naroda, o čemu je i Nermin Nikšić posvjedočio ovih dana'', kaže Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close