To mu je ustavna obveza

Forto: Ako Lendo ne shvati, Schmidt će intervenirati

"Ukoliko bi intervenirao to bi na neki način bilo priznavanje greške".
Vijesti / Politika | 29. 03. 2023. u 18:41 Bljesak.info
Forto: Ukoliko bi Schmidt intervenisao, to bi bilo priznavanje greške

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Edin Forto, predsjednik Naše stranke i ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, kazao je za N1 kako očekuje intervenciju visokog predstavnika Christiana Schmidta ukoliko potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo "ne prepozna svoju ustavnu obvezu" i stavi potpis na imena za novu Vladu FBiH, koja je predložila koalicija HDZ BiH-Osmorka. Forto je dodao da bi novom intervencijom Schmidt priznao grešku iz izborne noći 2. listopada zaključivši da "ne postoji osoba koja radi, a ne griješi".

"Izlaz je vrlo jednostavan, trebamo se pridržavati demokratskih normi. Lendo nije potpredsjednik SDA, on je potpredsjednik svih građana u Federaciji uključujući i meni. On treba uraditi ono što mu je posao – dati mandat onome tko ima većinu u Zastupničkom domu. Ustav se ne može tumačiti drugačije. Predsjednik Crne Gore dodijelio je mandat kandidatu za premijera koji ga je izbacio iz vlasti nakon 20-ak godina. Zadat predsjednika je da daju mandat većini, a ne vlastitoj stranci. To je demokratska procedura", istaknuo je Forto, te dodao kako je u utorak sa Schmidtom razgovarao o "projektima i željezničkom sektoru"

"Mogu vam reći vezano za Schmidta da je on posljednji visoki predstavnik i ja bih volio da je to tako. On nije prvi visoki predstavnik koji je intervenirao tamo gdje država zapne. Ne mislim da država funkcionira ako entitet ima tehničku vladu već četiri godine i ulazi u petu. Očekujem da ukoliko Lendo ne prepozna svoju ustavnu obvezu da će Schmidt intervenirati. Volio bih da ne dođe do daljnje etnifikacije, ali svi imamo svoje želje. Definitivno može bolje od ovoga".

"Ukoliko bi intervenirao to bi na neki način bilo priznavanje greške. Ne možemo zaboraviti da su na jako kontroverzan način izigrali volju delegata u Klubu Bošnjaka, da je bilo po izbornoj volji imali bi dva kandidata za potpredsjednika Federacije iz reda bošnjačkog naroda. Ukoliko dođe do intervencije to bi bilo priznavanje greške, ali ne postoji osoba koja radi, a ne griješi", zaključio je.

Kopirati
Drag cursor here to close