Potvrda ili demant

SDA traži Schmidtovo očitovanje, Ademović upozorava na Treći entitet

"HDZ bi praktično postao ustavna kategorija i uvijek bi bio u poziciji da odlučuje koje bošnjačke i probosanske stranke će činiti vlast s njima".
Vijesti / Politika | 27. 03. 2023. u 16:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kolegij Stranke demokratske akcije održao je redovnu sjednicu, na kojoj je usvojio set zaključaka.

Kolegij SDA zahtijeva od Visokog predstavnika Christiana Schmidta da javno potvrdi ili demantira medijske navode po kojima planira nametnuti izmjene Ustava FBiH koje bi pri imenovanju Vlade FBiH uključivalo dvotrećinsku većinu u klubovima naroda i dodatno dvotrećinsku većinu u jednom od tri kantona, saopćeno je iz ove stranke.

Iz ove stranke navode da se SDA snažno protivi takvom i bilo kojem drugom nametnutom rješenju koje poništava većinsku volju birača, trajno osigurava dominaciju HDZ-u i vodi ka definitivnoj etničkoj segregaciji.

"HDZ bi postao ustavna kategorija"

"Na taj način bi se u potpunosti obesmislili demokracija i izbori, a bošnjačkom narodu bi bio namijenjen aparthejd u kojem bi o njihovim predstavnicima u vlasti odlučivao dio glasačkog tijela HDZ-a. HDZ bi praktično postao ustavna kategorija i uvijek bi bio u poziciji da odlučuje koje bošnjačke i probosanske stranke će činiti vlast s njima, u ovisnosti od ustupaka koje im isporuče. S obzirom na to da u entitetu RS vladaju isključivo politički predstavnici srpskog naroda, te da bi ovakvim nametnutim rješenjem Federacijom BiH vladao HDZ, Visoki predstavnik bi na taj način u život pretvorio tezu Milorada Dodika da će 'Srbi i Hrvati odlučivati tko će od muslimana biti u vlasti'. Ukoliko posegne za ovim ili sličnim rješenjima, postat će očigledno da Visoki predstavnik i pojedini veleposlanici nastoje bošnjačku većinu u FBiH i državi BiH svesti na nivo nacionalne manjine kojom će upravljati stranke sa srpskim i hrvatskim predznakom, odnosno Beograd i Zagreb", naveli su iz SDA.

Također, iz SDA kažu da umjesto najava o nametanju izmjena Ustava, od Visokog predstavnika i predstavnika međunarodne zajednice očekujemo da pozovu na politički dijalog i dogovor aktera koji su dobili povjerenje birača, u skladu sa trenutnim ustavnim rješenjem.

"Pristaju na 'nacionalne torove'"

Osim toga kolegij SDA smatra začuđujućim odnos stranaka Trojke, koje u želji da ih Visoki predstavnik i pojedini ambasadori mimo Ustava i volje birača pod svaku cijenu oktroiraju u vlast, zagovaraju i podržavaju nametnuta rješenja kojima bi se trajno zacementirala pozicija HDZ-a i s vremenom obesmislilo postojanje multietničkih građanskih stranaka.

"Vlastitom voljom bi pristali na sve što su desetljećima ostrašćeno kritizirali – na "nacionalne torove" i prestanak borbe za građansku državu BiH. Trojka svakodnevno obmanjuje javnost da je sav problem u tome što se "SDA grčevito bori da ostane u vlasti". Istina je obrnuta, SDA se bori za poštivanje Ustava FBiH i poštivanje volje birača, a upravo se Trojka grčevito bori za vlast i jačanje pozicije HDZ-a, želeći da pogazi ustavna rješenja. SDA je spremna podržati hitno usvajanje amandmana na Ustav FBiH koje će omogućiti da se Vlada FBiH izabere implementacijom volje većine u Parlamentu FBiH, bez obzira što bi to u ovom ciklusu sigurno vodilo formiranju nove strukture Vlade FBiH bez SDA", kazali su iz SDA.

"Trojka i HDZ nemaju većinu"

Na kraju Kolegij SDA poziva predstavnike svih političkih stranaka iz probosanskog bloka, mimo Trojke, da se odlučno suprotstave namjeri Visokog predstavnika da nameće nove izmjene Ustava FBiH. Bjelodano je jasno da je isključivi cilj novih rješenja pokušaj da se trajno ojača pozicija HDZ-a. Podrškom strankama Trojke u servilnom odnosu prema HDZ-u, Visokom predstavniku i pojedinim veleposlanicima daje se vjetar u jedra i ohrabruje ih se u namjeri da podijele i na duge staze oslabe probosanski politički čimbenik. Navode iz SDA da bez ostalih probosanskih stranaka Trojka i HDZ nemaju većinu u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i time se izbija glavni adut onima koji bi da Federaciju trajno predaju u ruke HDZ-u.

Cementira se etnički princip

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Kemal Ademović, izražava veliku zabrinutost zbog medijskih najava o mogućnosti nametanja novih izmjena Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH od strane visokog predstavnika.

Prijedlozi koji su objavljeni u medijima, kako je kazao, jasno pokazuju da bi se navedenim izmjenama cementirao etnički princip odlučivanja u Bosni i Hercegovini.

Ističe kako se "ovakvim pristupom jačaju mehanizmi blokada u radu institucija i omogućuje da niže razine vlasti tj. županije donose odluku o formiranju i funkcioniranju viših razina vlasti tj. Federacije".

"Pokazuju se obrisi 'Trećeg entiteta'"

Posebno zabrinjava činjenica da imenovanje nove Vlade FBiH ovisi u mnogome od jedne županije koja bi mogla blokirati njeno imenovanje, a što, povrh svega, pokazuje naznake definiranja obrisa "Trećeg entiteta", kazao je.

"Iznenađuje činjenica da predložena rješenja ne uzimaju u obzir presude Europskog suda za ljudska prava kojima se traži od Bosne i Hercegovine da izjednači prava svakog građanina bez obzira kojem narodu pripadali. Međutim, predloženim rješenjima se produbljuju etničke podjele i uvodi svojevrsni aparthejd poput onoga u Južnoafričkoj Republici. Još uvijek želimo vjerovati da smo na putu prema Europskoj uniji i da nam Vi na tom putu želite dati podršku. Međutim, ovo nije put prema EU, ovo je stranputica prema nejednakosti, getoizaciji, izolaciji i moguće novim separatističkim inicijativama".

"Diskriminirajući prijedlozi"

"Sigurno je da visoki predstavnik ne donosi odluku sam. Zbog toga zabrinjava ponašanje ostalih predstavnika međunarodne zajednice koji podržavaju prijedloge sa otvoreno diskriminirajućim odredbama. Svi akteri ovih procesa moraju biti svjesni da će se svaka politička opcija koja Bosnu i Hercegovinu želi istinski europskom, normalnom i funkcionalnom državom, zasigurno suprotstaviti ovakvim ili sličnim diskriminirajućim prijedlozima", istaknuo je.

"Ukoliko ovakvo rješenje treba poslužiti samo kako bi se uspostavila vlast, a trajno onemogućila uspostava građanskog modela funkcioniranja Bosne i Hercegovine, onda svi oni koji donose odluku trebaju ozbiljno razmisliti kako da se odrede prama ovom pitanju. Njihova odluka bit će nedvosmislen pokazatelj kakvu BiH žele u budućnosti".

"Građani još uvijek nose traume iz povijesti"

"Pozivam visokog predstavnika da bonske ovlasti koristi u cilju poboljšanja funkcionalnosti institucija u Bosni i Hercegovini a ne za rješenja koja ponovo vode ka većim blokadama nego što su dosad postojale. Ova zemlja i njeni građani koji još uvijek nose duboke rane i traume iz bliže povijesti, u kojoj su branili ne samo gole živote već i europske civilizacijske vrijednosti, to ničim nisu zaslužili.", navodi se u priopćenju iz Ureda zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close