35 zastupnika

Formirana vlast u Sarajevu

Najveći broj mandata, po sedam, osvojili su SDA i NiP i svi njihovi zastupnici danas su preuzeli mandat.
Vijesti / Politika | 11. 11. 2022. u 11:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Preuzimanjem uvjerenja od Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine, a potom i svečanom izjavom, danas je konstituirana Skupština Kantona Sarajevo koju će činiti 35 zastupnika iz sedam stranaka.

Predsjednik SIP-a BiH Suad Arnautović čestitao je novoizabranim zastupnicima, te izrazio nadu da će u narednom periodu opravdati povjerenje građana koji su ih izabrali. Poručio je zastupnicima da je u interesu građana, države BiH, entiteta, kantona, da u svemu budu prvi.

Također je pozvao zastupnike da riješe pitanje imenovanja pripadnika nacionalnih manjina iz reda Ostalih, a što im je Ustavom BiH zagarantirano.

Mandat Sebiji

Skupštinu Kantona Sarajevo čine sedam stranaka – Stranka demokratske akcije (SDA), Narod i Pravda (NiP), Socijaldemokratska partija (SDP), Stranka za BiH (SBiH), Naša stranka (NS), Demokratska fronta/Građanski savez (DF/GS), Za nove generacije.

Najveći broj mandata, po sedam, osvojili su SDA i NiP i svi njihovi zastupnici danas su preuzeli mandat.

Tako su iz SDA uvjerenje o mandatu dobili: Sebija Izetbegović, Adi Kalem, Faruk Kapidžić, Mahir Dević, Faruk Selmanović, Smiljana Viteškić i Haris Zahiragić.

Narod i Pravdu će predstavljati Kemal Ademović, Aljoša Čampara, Danijela Kristić, Arijana Memić, Elvedin Okerić, Rusmir Pobrić, Elvis Vreto.

Odustali od mandata

Iz Stranke za BiH (SBiH) danas su preuzeti mandat četiri zastupnika – Muamer Bandić, Admela Hodžić, Jasmin Šaljić, Fatima Smailbegović-Gavrankapetanović, dok će Elza Gaković zamijeniti Semira Efendića. Iz SDP-a mandate su preuzeli Irfan Čengić, Davor Čičić, Igor Stojanović, Jelena Pekić, a umjesto Benjamine Karić i Adnana Štete koji su odustali od mandata u skupštinskoj klupi će sjediti Kenan Magoda i Samir Avdić.

Zastupnici Naše stranke u narednom mandatu su Vildana Bešlija, Vibor Handžić, Miomirka Melank i Nihad Uk, a umjesto Edina Forte koji je odustao od mandata, u Skupštinu ulazi Sanela Klarić.

U Skupštini KS koalicija Demokratska fronta/Građanski savez (DF/GS) imat će četiri zastupnika – Marijela Hašimbegović, Ilijaz Pilav, Vedrana Vujović, Albin Zuhrić.

Za nove generacije ima jednog zastupnika, a to je Damir Marjanović.

Kopirati
Drag cursor here to close