Bliže vlasti

Formira se nova ljevica bliža Izetbegoviću?  

Navodno je u pozadini ove zamisli pokušaj da se lijevi stranački blok ipak približi prijedlogu koaliranja sa Strankom demokratske akcije i sudjelovanja u vlasti.
Vijesti / Politika | 30. 04. 2019. u 12:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupina nekadašnjih istaknutih lidera ljevice iz Bosne i Hercegovine radi na projektu novog političkog okupljanja pod čijim bi se okriljem objedinilo djelovanje postojećih lijevih stranaka, objavio je u utorak portal Klix.

Portal je donio presliku poziva na sjednicu inicijativnog odbora "Socijaldemokratskog pokreta BiH", čije je okupljanje najavljeno za 9. svibnja u Sarajevu, a potpisuje ga Ivo Komšić, nekadašnji potpredsjednik SDP-a BiH i član Predsjedništva BiH te bivši gradonačlenik Sarajeva.

U inicijativnom odboru navodno je tridesetak osoba, a među njima su i sadašnji član Predsjedništva BiH Željko Komšić te nekadašnji lider SDP BiH Zlatko Lagumdžija, prenosi Hina.

Ratni predsjednik Parlamenta BiH Miro Lazović, koji je sada član vodstva SDP-a a također je u inicijativnom odboru, kazao je kako se ne radi o zamisli uspostave nove političke stranke.

''Riječ je o želji ljudi da iz svojih političkih stranaka, nevladinih organizacija, iz djelatnosti u kojima rade zagovaraju načelo jačanja i integriranja socijaldemokratske ideje'', kazao je Lazović.

Pojasnio je kako se projekt odnosi prije svega na SDP, Demokratsku frontu (DF) Željka Komšića i na Građanski savez (GS), stranke lijeve orijentacije, od kojih su zadnje dvije nastale otcjepljenjem od SDP-a.

No Klix dodaje kako je u pozadini ove zamisli pokušaj da se lijevi stranački blok ipak približi prijedlogu koaliranja sa Strankom demokratske akcije (SDA) i sudjelovanja u vlasti.

Nakon listopadskih izbora stranke lijevog bloka odbacile su mogućnost da zajedno koaliraju s nacionalnim strankama, na što ih je bila pozvala SDA, no DF se naknadno odlučila kako će samostalno taj poziv ipak prihvatiti pa se time i raspao blok lijevog centra.

Tom su se pozivu ipak odlučno oduprli u aktualnom vodstvu SDP BiH, ali i u Našoj stranci (NS), koja sebe vidi kao liberalnu političku opciju lijevog centra, a "prirodnog" saveznika za koaliranje traži na ljevici.

DF je napuštajući tzv. "bosanskohercegovački blok" političkih stranaka ipak prihvatio biti dijelom izvršne i zakonodavne vlasti na razini države i Federacije BiH, dok su SDP i DF odlučili nastaviti zajedno djelovati tamo gdje je to moguće pa su do sada uspjeli preuzeti vlast u Sarajevskoj županiji.

Kopirati
Drag cursor here to close