Vlast ili opozicija?

Ljevica napravila blok u Federaciji

Dogovoreno je to na sastanku Željka Komšića, Nermina Nikšića i Predraga Kojovića u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu.
Vijesti / Politika | 23. 11. 2018. u 11:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednici triju građanskih političkih partija Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine, Demokratske fronte i Naše stranke Nermin Nišić, Željko Komšić i Predrag Kojović dogovorili su da će u procesu formiranja vlasti nastupati zajednički kao bosanskohercegovački blok.

Potvrdili su to novinarima Nikšić i Kojović nakon što je završen sastanak u zgradi Predsjedništva BiH, dodajući da će se o tom prijedlogu zajedničkog nastupa vjerojatno izjašnjavati i organi ovih stranaka.

Jedinstvena snaga

Postigli su tvrde visok stupanj suglasnosti kada je u pitanju implementacija izbornih rezultata Općih izbora održanih 7. listopada.

To znači, pojasnio je Nikšić, da od ovog trenutka 32 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH i deset zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH čine jedan blok i nastupaju kao jedinstvena snaga.

Učinit će, najavljuju, sve da snagom argumenata i ovih zastupnika nametnu programsku priču donošenja zakona koji su u interesu građana BiH i koji su važni za daljnje kretanje BiH na euroatlantskom putu.

''Nismo pričali o vlasti zajedno ćemo biti ili opozicija ili vlast, no pobjednici izbora trebaju sjesti i pokušati napraviti vlast te da kažu šta je program oko kojeg su okupljeni'', kazao je Nikšić.

Neće razgovarati sa SDA i HDZ

Ponovio da u ovom trenutku nemaju namjeru razgovarati ni s predstavnicima Stranke demokratska akcije (SDA) niti Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH nego su ih pozvali da pokušaju, kao pobjednici izbora, formirati vlast, a da će "Bh. blok " imati svoju platformu.

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović kazao je da među strankama koje zastupaju bosanskohercegovačke interese i građansku BiH postoji odlučnost i suglasnost da u razgovorima o federalnoj i državnoj razini sve odluke donose zajedno.

To ga posebno raduje u kontekstu nadolazećeg Dana državnosti BiH i obilježavanja 75. godišnjice od zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja (ZAVNOBiH), dodajući da je ovo početak nove političke opcije koja će možda promijeniti sve u naredne četiri godine.

Dom naroda

''Imali smo otvoren, direktan razgovor o svim problematičnim pitanjima, kampanju smo imali i ostavili iza nas i odlučni smo da idemo zajedno u razgovore na višim razinama vlasti. Nije nam od presudnog značaja da budemo pozicija, ali smo svjesni snage koju ovako udruženi imamo'', dodao je.

Kada je u pitanju formiranje Doma naroda Federalnog parlamenta, Kojović kaže da je to problem onih koji sebe smatraju pobjednicima ovih izbora, a na pitanje novinara da li će Naša stranka biti dio koalicije ukoliko SDP odluči biti dio vlasti sa SDA, Kojović je izrazio uvjerenje da do toga neće doći.

Ove stranke koje sebe smatraju građanskim i ljevičarskim mogu surađivati s nekim još strankama jer se to već događa u nekim županijama te će se odazvati pozivima na razgovore, ali u ovom trenutku za sada su se dogovorili da te tri stranke nastupaju zajedno. Kako su tri stranačka predsjednika ocijenila svaka priča o tome hoće li oni biti dio vlasti mora početi s izmjenom Izbornog zakona BiH i uvođenjem elektronskog glasovanja.

Kopirati
Drag cursor here to close