Vlada FBiH

FBiH dobiva strategiju infrastrukture prostornih podataka do 2027. godine

Njena svrha je stvaranje pretpostavki za servisiranje prostornih podataka na teritoriji FBiH, BiH i šire regije, a sve u skladu s direktivom i trendovima u Europskoj uniji.
Vijesti / Politika | 14. 07. 2022. u 12:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na prijedlog Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Vlada FBiH je donijela Odluku o pokretanju procesa izrade dokumenta Strategije infrastrukture prostornih podataka (IPP) FBiH za razdoblje od 2023. do 2027. godine.

Strategija je integrirani, višesektorski strateški dokument koji predstavlja novu inicijativu u sektoru javne uprave Federacije BiH te je dio strateskog pristupa Europske inicijative koja povezuje infrastrukture prostornih podataka.

Osnovni cilj izrade Strategije je definiranje prioritetnih ciljeva, projekata i aktivnosti koji će doprinijeti unapređenju i daljem razvoju infrastrukture prostornih podataka FBiH i ispunjavanju zahtjeva direktive EU.

Njena svrha je stvaranje pretpostavki za servisiranje prostornih podataka na teritoriji FBiH, BiH i šire regije, a sve u skladu s direktivom i trendovima u Europskoj uniji.

U procesu izrade Strategije IPP FBiH bit će primjenjivani principi razvojnog planiranja i upravljanja razvojem na osnovu Zakona o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u FBiH, dok će vertikalna i horizontalna koordinacija biti provođena u skladu sa Uredbom o izradi strateskih dokumenata u FBiH.

Nositelj izrade Strategije IPP FBiH su Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove Vijeće IPP FBiH.

Sudionici u ovom procesu su institucije odnosno svi organi javne vlasti kojima je povjereno upravljanje prostornim podacima u skladu sa Zakonom o IPP FBiH, te socio-ekonomski partneri.

Proces izrade Strategije IPP odvijat će odvijati u tri faze: studija početnog stanja, razrada Strategije, te izrada akcijskog plana.

Rok za izradu Strategije je do kraja 2022. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close