Vlada promijenila odluku

Drveni briketi se mogu izvoziti

Pored privremene zabrane izvoza trupaca, potrebno je razmotriti i uvođenje privremene zabrane izvoza rezane građe radi zaštite domaćih drvoprerađivača sa većim stupnjem finalizacije proizvoda.
Gospodarstvo / Industrija | 14. 07. 2022. u 12:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Drveni briketi

Na zahtjev Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnose BiH za davanje mišljenja na Prijedlog za izmjenu Odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrijevnog drveta i proizvoda od drveta, Vlada Federacije BiH danas je utvrdila mišljenje, prema kojem se može pristupiti izmjeni odluke o privremenoj zabrani, na način da se iz iste briše tarifna oznaka 4401 32 00 00 – drveni briketi.

Također, u mišljenju je navedeno da je pored privremene zabrane izvoza trupaca, potrebno razmotriti i uvođenje privremene zabrane izvoza rezane građe radi zaštite domaćih drvoprerađivača sa većim stupnjem finalizacije proizvoda.

Inicijativu za izmjenu Odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrijevnog drveta i proizvoda od drveta, pokrenulo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, kao i Udruženje šumarstva i drvne industrije Gospodarske komore Federacije BiH.

U zahtjevu Gospodarske komore FBiH navode da izvoz briketa ne ugrožava stanovništvo u BiH u pogledu nabavke i cijene ovog energenta, jer se više od 95 posto od ukupne proizvodnje briketa u BiH plasira na tržišta zemalja EU te da je potražnja na domaćem tržištu vrlo mala.

Kopirati
Drag cursor here to close