Povećan broj zaraženih

Vlada FBiH o koroni: Županije moraju pratiti stanje i donositi mjere

Krizni stožer je procijenio da je prijetnja zdravlju opće populacije niska do umjerena.
Vijesti / Politika | 14. 07. 2022. u 11:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, na prijedlog Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, usvojila Informaciju o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u Federaciji BiH na dan 11.7.2022. godine, s prijedlogom naredbi i preporuka ovog kriznog stožera.

Vladama županija, odnosno kriznim stožerima županijskih ministarstava zdravstva naređeno je da kontinuirano prate epidemiološku situaciju na području županije, te u slučaju pogoršanja pravovremeno djeluju i donose mjere spram epidemiološke situacije, te o tome redovno izvještavaju Krizni stožer FMZ-a.

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva je zadužen da kontinuirano prati epidemiološku situaciju COVID-19 na području Federacije BiH, te u slučaju pogoršanja odmah preporuči Vladi FBiH nove mjere u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Usvojene naredbe i preporuke Kriznog stožera FMZ-a donose se s rokom važenja od 60 dana, računajući od 14.7.2022. godine, kao dana početka njihove primjene.

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva je zadužen da zaključke s naredbama i preporukama dostavi kriznim stožerima županijskih ministarstava zdravstva i županijskim ministarstvima zdravstva, te zdravstvenim ustanovama s područja županija putem kriznih stožera županijskih ministarstava zdravstva, zatim kliničkim centrima u FBiH, općim, županijskim i specijalnim bolnicama putem kriznih štabova kantonalnih ministarstava zdravstva, Federalnoj i županijskim upravama za inspekcijske poslove i upravama policija MUP-a županije.

U skladu sa zaključkom od 8.1.2021. godine, Vlada će obavijestiti Parlament FBiH o epidemiološkoj situaciji u Federaciji Bosne i Hercegovine i mjerama Vlade koje su donesene s ciljem zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika za širenje virusa na današnjoj sjednici.

U informaciji je navedeno, da na razini Federacije BiH sedmodnevna incidenca iznosi 21 slučaj na 100.000 stanovnika. U posljednjih sedam dana u FBiH, više incidence od prosječne imaju Hercegovačko-neretvanska (79,27), Zapadnohercegovačka (63,18) i Posavska županija (55,63).

U Federaciji BiH, na bolničkom liječenju je 35 osoba zbog COVID-19, od kojih su dvije osobe na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji. Prema dostavljenim podacima, od 27 hospitaliziranih osoba s podatkom o cijepljenom statusu, njih 70,4 posto je necijepljenih i nepotpuno cijepljenih. U proteklih 7 dana zabilježen je jedan smrtni slučaj.

Uzimajući u obzir dominaciju Omicron podvarijanti SARS-CoV-2 virusa (BA.4 i BA.5) koje daju blažu kliničku sliku u odnosu na ranije varijante, spor proces i nedovoljan obuhvat imunizacijom, nedostupnost podataka o izvršenim brzim antigenskim testovima, Krizni stožer je procijenio da je prijetnja zdravlju opće populacije niska do umjerena.

Kopirati
Drag cursor here to close