Putuješ svijetom, al'...

Evo koliko su nas koštala putovanja parlamentaraca

Najskuplje pojedinačno putovanje u ovoj godini bilo je ono predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBIH Denisa Zvizdića.
Vijesti / Politika | 05. 05. 2022. u 15:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Objavljeni su službeni podaci o troškovima parlamentaraca u BiH.

Naime, N1 je u posjedu dokumenta koji prikazuje troškove putovanja zastupnika Parlamentarne skupštine BiH prva tri mjeseca 2022. godine.

Najskuplje pojedinačno putovanje u ovoj godini bilo je ono predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBIH Denisa Zvizdića u Washington koje je porezne obveznike koštalo 12.870,98 KM.

Zvizdić na tronu 

Zvizdić je u glavni grad SAD-a putovao jer je bio sudionik Sigurnosno-obavještajnog foruma. Zvizdić je ukupno na službena putovanja u prvom kvartalu godine potrošio 27.825.43 KM što ga čini 'najskupljim' parlamentarcem. Zvizdić je putovao u Dubai, New York, Berlin, Atenu.

Zanimljivo je da je sudjelovanje na Parlamentarnoj raspravi u UN u New York-u, za pet dana Zvizdića koštalo 7.467,48 KM, dok je zastupnika Safeta Softića isto putovanje koštalo 5.122,29 KM.

Drugi na popisu "najskupljih" putujućih delegata je predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović.
 
U prva tri mjeseca ove godine Čović je obavio čak 17 službenih putovanja. Od 17 puta koliko je Čović za putovanja trošio novac građana, čak 14 puta je putovao u Zagreb.
 
Najčešće se u opisu putovanja navode sastanci s visokim dužnosnicima Hrvatske, a na ta putovanja 'utrošio' je 18.186,51 KM. Tri destinacije koje nisu Zagreb, a koje je Čović posjetio su Vukovar, Beograd i Ljubljana.

Samopromocija

Putovanja zamjenika dopredsjedavajućeg Doma naroda Bakira Izetbegovića koštala su 13.525.89 KM.
 
Zanimljivo je da je Izetbegović službene posjete Belgiji, Nizozemskoj, Njemačkoj, Luksemburgu, Danskoj i Švedskoj, Austriji iskoristio za animiranje glasača, navodi N1

"Nama treba 80.000 glasova u RS-u, da u Narodnoj skupštini RS-a dobijemo 10 ili 12 mandata. Kada to uradimo, onda je druga priča u BiH. To je jedan dan u četiri godine. Birajte koga god hoćete, ali birajte one koji vole BiH", poručio je Izetbegović tijekom posjete Luksemburgu koju su mu platili građani.

Od ostalih zastupnika koji su putovali na popisu se nalaze imena Asima Sarajlića (Putovanje u Beograd koje je koštalo nešto više od 1.000 KM), Safet Softić (nešto više od 9.000 KM za putovanja u Madrid i New York), Darijana Filipović (Dubai 3.909 KM)…

Dopredsjedavajući Doma naroda iz reda srpskog naroda Nikola Špirić nije putovao nigdje, "plaća od 5.033 KM plus topli, plus odvojeni život, plus paušal, lijegala je redovno".
Kopirati
Drag cursor here to close