9. januar

Republika Srpska proslavlja Dan RS

U okviru Dana Republike Srpske bit će održan i svečani defile na Trgu Krajine u Banja Luci, a potom će u Sportskoj dvorani „Borik” biti održana svečana akademija.
Vijesti / Politika | 09. 01. 2021. u 09:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Banja Luci i drugim gradovima sve je spremno za današnje obilježavanje devetog siječnja, Dana Republike Srpske.

Iz Ureda predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović  prioppćeno je da će na današnjoj svečanosti biti dodijeljena odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima povodom 9. siječnja.

U okviru Dana Republike Srpske bit će održan i svečani defile na Trgu Krajine u Banja Luci, a potom će u Sportskoj dvorani „Borik” biti održana svečana akademija.

Prije defilea, predviđeno je okupljanje i postrojavanje sudionika na stadionu Fudbalskog kluba „Borac”, odakle će se Ulicom kralja Petra Prvog Karađorđevića uputiti do Trga Krajine, gdje je predviđeno obilježavanje Dana RS.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je sve građane Republike Srpske da na Dan Republike, 9.  siječnja, dođu u Banja Luku i pokažu da je okupljanje tog datuma daleko moćnije i važnije od svih oni koji na njega nasrću.

Dodik je istaknuo da je Republika Srpska iznad današnjeg vremena i da je pokazala da može da preživi izazove koji su bili egzistencijalni za njen opstanak.

''Nismo poklekli i nećemo pokleknuti'', rekao je Dodik novinarima u Banja Luci i poručio da će se 9. siječanj obilježavati i ubuduće.

Dodik je rekao da je ponosan što je bio akter događanja u vrijeme stvaranja Republike Srpske i dodao da razumije, zna i može da svjedoči da tada nije bilo vojnih niti bilo kakvih pokreta, jer 9. siječnja 1992. godine nije bilo oružanih sukoba.

Prema njegovim riječima, politička volja o stvaranju Republike Srpske isključivo je donesena političkom voljom srpskog naroda i njihovih predstavnika.

''Onog momenta kada su neke zemlje zapada prihvatile i priznale BiH, tada je počeo rat u BiH, a to je bilo nekoliko mjeseci poslije'', naveo je Dodik.

''Za nas je 9. siječanj važan datum. Mi ne očekujemo da to Bošnjaci podrže i da slave, ali bi bilo korektno da prestanu da osporavaju taj datum sa sviješću da je za nas to važan datum'', istaknuo je Dodik, koji je iskazao zahvalnost svim ljudima koji su 9. siječnja 1992. godine bili na politikama stvaranje Republike Srpske.

Dok je za Srbe 9. siječanj jako važan datum, Bošnjacima je taj dan neprihvatljiv iz više razloga.

Između ostalog, u pitanju je prva apelacija Ustavnom sudu BiH, čiji je podnositelj bio Bakir Izetbegović.

Ustavni sud BiH je, na zahtjev bošnjačkog lidera Bakira Izetbegovića, donio presudu kojom se kao Dan Republike Srpske mora odabrati drugi datum, ali su građani na referendumu s više od 99 posto izglasali da 9. januar ostaje Dan Republike Srpske.

Prema tumačenju bošnjačke strane, stvaranje RS značilo je teritorijalno razgraničenje s političkim zajednicama drugih naroda BiH, iz čega „jasno proizlazi namjera da se formira država dominantno jednog – srpskog naroda, uz apsolutno isključivanje i diskriminaciju svih drugih naroda i gaženje njihovih prava”.

Kako tvrde, svako određivanje praznika entiteta koji simbolizira samo jedan ili samo dva od tri konstitutivna naroda u BiH predstavlja mjere koje vode razlikovanju, isključenju, ograničavanju ili davanju prvenstva, zasnovano na nacionalnom ili etničkom porijeklu i da ima cilj da naruši ili kompromitira priznanje, uživanje ili vršenje, pod jednakim uvjetima, ljudskih prava i osnovnih sloboda u svim oblastima života.

Građani Republike Srpske na referendumu su, međutim, odlučili drugačije.

Republika Srpska nastala je 9. siječnja 1992. godine u Sarajevu kao Republika srpskog naroda u BiH odlukom tadašnje Skupštine srpskog naroda u BiH.

Republika Srpska svoj prvi Ustav dobila je 28. veljače 1992. godine pod nazivom Ustav Srpske Republike BiH.

Republika Srpska je potvrđena Dejtonskim mirovnim sporazumom i smatra se njenom nasljednicom

Kopirati
Drag cursor here to close