Oglasili se

EU: Ne postoji osnova za ''mirno razdruživanje'' BiH

Pomirenje se može graditi isključivo na istini, miru i pravdi, te empatiji i poštivanju svih civilnih žrtava poručuju iz EU
Vijesti / Politika | 24. 05. 2024. u 15:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srebrenički genocid je povijesna činjenica utvrđena u sudskim postupcima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju 2004. godine i Međunarodnim sudom pravde 2007. godine. napisali su iz EU u BiH povodom aktualne političke situacije u BiH.

Pomirenje se može graditi isključivo na istini, miru i pravdi, te empatiji i poštivanju svih civilnih žrtava.

''Sama Europska unija utemeljena je na ovim principima nakon Drugog svjetskog rata. Pozivamo lidere u Bosni i Hercegovini da u potpunosti usmjere svoje napore na stvaranje ambijenta pogodnog za pomirenje i reforme nužne za ostvarivanje napretka na europskom putu. Građani širom Bosne i Hercegovine žele svjetliju budućnost i zainteresirani su da njihovi lideri iznađu konstruktivne načine za suočavanje s naslijeđem prošlosti'', naveli su.

Ne postoji pravna, činjenična ili racionalana osnova za pozive na ''mirno razdruživanje'' Bosne i Hercegovine. To ne vodi nigdje i kreira nedopustive strahove među građanima. Europska unija je između ostalog i kroz EUFOR nedvosmisleno posvećena suverenitetu, teritorijalnom integritetu, ustavnom poretku i međunarodnom subjektivitetu Bosne i Hercegovine, kao i sigurnom i sigurnom okruženju.

Zeleno svjetlo Europskog vijeća za otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom uslijedilo je nakon reformi koje su rezultat doprinosa svih aktera koalicije na državnom nivou. Reforme su zajednički uspjeh koalicionih stranaka i svih građana Bosne i Hercegovine. Od najveće je važnosti da domaći lideri prate jedini realni put: rad na daljim reformama i napretku na europskom putu, kao što je najsigurnija garancija buduće stabilnosti i prosperiteta za Bosnu i Hercegovinu.

Kopirati
Drag cursor here to close