Migrantska kriza

EU i OHR: Bosanskohercegovačke vlasti ne treba da politiziraju pitanje migracija

Podsjećaju da, prema međunarodnim standardima, vlasti imaju obavezu da se pobrinu da migrantima bude pružen odgovarajući smještaj i skrb, kao i human i dostojanstven tretman.
Vijesti / Politika | 18. 05. 2018. u 22:57 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanstava Francuske, Italije, Njemačke, SAD, Ujedinjenog Kraljevstva, Delegacija Europske unije u BiH/Ured specijalnog predstavnika EU, te Ured visokog predstavnika pozdravljaju odluku Vijeća ministara BiH od 16. svibnja da usvoji akcijski plan hitnih mjera za rješavanje migrantske krize.

"Bosanskohercegovačke vlasti na svim razinama ne trebaju politizirati pitanje migracija. Umjesto toga, one trebaju zajedno djelovati kako bi se učinkovito pozabavile sigurnosnim, humanitarnim i drugim izazovima koji proizlaze iz pojačanog priliva migranata u Bosnu i Hercegovinu", navodi se u zajedničkoj izjavi Francuske, Italije, Njemačke, SAD, Ujedinjenog Kraljevstva, EU/EUSR i OHR-a o današnjim zbivanjima u vezi sa premještanjem migranata u Salakovac.

- U svjetlu današnjeg incidenta, pozivamo vlasti na svim razinama u Bosni i Hercegovini da pruže podršku i surađuju sa organima na državnoj razini u provođenju njihovih ustavnih nadležnosti za "politiku i reguliranje pitanja imigracije, izbjeglica i azila". Nadamo se da će današnja zbivanja poslužiti kao prilika da se razviju učinkovitije metode koordinacije kako bi se rješavala trenutna migrantska kriza", ističe se u izjavi.

Podsjećaju da, prema međunarodnim standardima, vlasti imaju obavezu da se pobrinu da migrantima bude pružen odgovarajući smještaj i skrb, kao i human i dostojanstven tretman.

Međunarodna zajednica će nastaviti pružati podršku vlastima Bosne i Hercegovine u njenim naporima da se adekvatno pozabave migracijskim izazovima, priopćeno je iz OHR-a.

Kopirati
Drag cursor here to close