Reagirao HDZ

Smišljeni scenarij za destabilizaciju: Salakovac nije predviđen za prijem migranata

Hercegovačko-neretvanski i mostarski HDZ BiH naveli su kako ovakav postupak smatraju nezakonitim, bez obzira tko ga je i kako dogovarao
Vijesti / Politika | 18. 05. 2018. u 15:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Današnji pokušaj upućivanja ilegalnih imigranata iz Sarajeva u Readmisijski centar Salakovac u Mostaru učinjen je bez odluka Vijeća ministara BiH i bez prethodne suglasnosti i informiranja službenih tijela Grada Mostara i Hercegovačko-neretvanske županije'', stoji u priopćenju za javnost Predsjedništva ŽO HDZ-a BiH HNŽ-a i GO HDZ-a BiH Mostar.

Naveli su kako ovakav postupak smatraju nezakonitim, bez obzira tko ga je i kako dogovarao, sve do trenutka dok jedino ovlašteno tijelo državne vlasti, Vijeće ministara, uz suglasnost županijskih i gradskih vlasti ne donese odluku o tom pitanju.



''Kamp Salakovac, koliko nam je poznato nije azilanski centar, niti je kao takav verificiran od strane nadležnih tijela. Čin upućivanja migranata na to područje još je neprihvatljiviji jer je sasvim razvidno da bez odluke nadležnih državnih tijela, bez koordinacije i konzultacija s lokalnim i županijskim vlastima i njihove suglasnosti, takav dolazak ilegalnih imigranata pokazuje kako je riječ o samovoljnim odlukama neodgovornih pojedinaca iz Ministarstva sigurnosti i Ministarstva izbjeglih i raseljenih osoba BiH i da je kao takav smišljeni scenarij za destabilizaciju ovog područja'', navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako se problem ilegalnih imigranata ne može rješavati parcijalno.

''Taj problem potrebno je žurno riješiti na razini države Bosne i Hercegovine uz potpunu koordinaciju svih državnih, entitetskih, županijskih i lokalnih tijela vlasti. U protivnom ovo može prerasti u sigurnosni problem s dalekosežni nepredvidljivim posljedicama, što u konačnici može ugroziti mir, red, stabilnost i sigurnost građana u Bosni i Hercegovini. Zbog ionako složenih političkih odnosa i svih mogućih negativnih implikacija koje se događaju u sredinama u kojima se nezakoniti migranti već nalaze, Grad Mostar i Hercegovačko-neretvanska županija ne žele biti područje u kojem bi se formirao imigrantski centar. . Naime, poznato je da ulazak imigranata u većini područja rezultira nemirom povećanjem broja pljački domaćinstava i nasilnog useljavanja u prazne stambene objekte, kao i mogućih sukoba s lokalnim stanovništvom. Posebno je bitno naglasiti da  Readmisijski centar Salakovac nije predviđen za prijem osoba bez utvrđenog statusa i identiteta. Problem ilegalnih imigranata ne može se rješavati parcijalno, taj problem potrebno je žurno riješiti na razini države Bosne i Hercegovine uz potpunu koordinaciju svih državnih, entitetskih, županijskih i lokalnih tijela vlasti. U protivnom ovo može prerasti u sigurnosni problem s dalekosežni nepredvidljivim posljedicama, što u konačnici može ugroziti mir, red, stabilnost i sigurnost građana u Bosni i Hercegovini'', navodi se u priopćenju.

Ističe se kako ovakav ulazak nezakonitih imigranata u Bosnu i Hercegovinu pokazuje nespremnost državnih institucija kako za njihov prihvat, tako i za osiguravanje sigurnost domaćih građana.

''Vidljivo je da nadležne institucije nisu niti kapacitirane, niti tehnički osposobljene, niti imaju jasan sustav koordinacije političkih stavova države. Zbog toga Vijeće ministara BiH mora žurno reagirati, spriječiti daljnji dolazak ilegalnih imigranata i osigurati sigurne uvjete za život stanovnika Bosne i Hercegovine. Posebno je važno naglasiti da zbog loših ekonomskih kapaciteta Bosne i Hercegovine još uvijek nije omogućen povratak ni domaćih izbjeglica, niti je osigurana obnova njihovih smještajnih objekata pa je i to pokazatelj da kao država nismo u mogućnosti prihvaćati ilegalne imigrante'', navodi se.

U priopćenju se osuđuju izjave pojedinih odgovornih osoba u povodu vraćanja autobusa s nezakonitim imigranata s prostora Hercegovačko-neretvanske županije u kojima se navodi kako su ovakve radnje organizirane i dogovorene s vlasima sarajevske županije, bez koordinacije s vlastima Hercegovačko-neretvanske županije i Grada Mostara na koje bi ti migranti trebale biti smještene.

''Takvim postupcima očituje se nepoštivanje ustavnih i zakonitih tijela vlasti Hercegovačko-neretvanske županije. Ti pojedinci moraju snositi posljedice jer svojim postupcima ugrožavaju ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine'', navodi se u priopćenju Predsjedništva ŽO HDZ-a BiH HNŽ-a i GO HDZ-a BiH Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close