Komentar na Bećirovićeve izjave

Džeba za BHRT: Mi Hrvati rušenje Daytonskog sporazuma vidimo u liku Željka Komšića

Damir Džeba smatra kako Hrvati ušenje Daytonskog sporazuma vide u liku i djelu Željka Komšića.
Vijesti / Politika | 28. 06. 2023. u 23:01 Bljesak.info
Damir Džeba, gost BHT1 Uživo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rušenje Daytonskog mirovnog sporazuma počelo je davno, još onda kad je Željko Komšić sjeo na mjesto hrvatskog člana Predsjedništva, izabran bošnjačkim glasovima, izjavio je, gostujući u BHT1 Uživo, izaslanik u Klubu hrvatskog naroda Doma naroda Parlamenta FBiH Damir Džeba, prenosi HMS.

Govorio je o položaju Hrvata u BiH, radu SIP-a, energetskim zakonima koji su povučeni sa sjednice Doma naroda, Južnoj interkonekciji.

Poruka Bećiroviću - najveća esreća sjedi pored tebe

Na samom početku emisije Damir Džeba se osvrnuo na današnju Bećirovićevu izjavu i istaknuo da bi Bećirović morao vidjeti da najveća nesreća za BiH sjedi pored njega u Predsjedništvu, a to je Željko Komšić, i da je s time je narušavanje Dejtonskog sporazuma počelo davno.

''Mi Hrvati rušenje Daytonskog sporazuma vidimo u liku i djelu Željka Komšića i Bećirović bi trebao svaki put kad sjedne pored njega ustati i napustiti Predsjedništvo jer je bošnjačkim glasovima Hrvatima Komšić nametnut četvrti put'', to je bio komentar koji je Džeba uputio na pitanje o vetu Željke Cvijanović.

Zamolio je da se ne banaliziraju prava konstitutivnih naroda u BiH uspoređujući ih s Kosovom.

Želimo u EU, a u ustanovama nam sjede stranci

''U Kosovu je potpuno shvaćena priča o legitimnom predstavljanju i ne treba banalizirati prava konstitutivnih naroda u BiH i ne treba je uspoređivati s prelaskom granice. U Skupštini Kosova je izbačena osoba koja je izabrana srpskim glasovima (Arijana Hodžić, op.a.) i stavljen je tu legitimni predstavnik bošnjačke zajednice. To ne vrijedi u BiH'', kategoričan je Džeba.

''Državna nadležnost je kako se uređuje prelazak granice. Ono što se govorilo u NSRS je njihov politički stav. Ne bismo trebali više imati strance u Ustavnom sudu BiH, ne znam kako jedna država koja želi u EU može podnositi da im u ustanovama sjede stranci. Možemo li mi na takav način ući u EU?'', zapitao je Džeba i dodao:

Političari trebaju preuzeti odgovornost

''Mi imamo novu parlamentarnu većinu, imamo Vijeće ministara, smjernice i načela djelovanja političke većine, nakon 100 dana je Vijeće ministara podnijelo izvješće i više je nego jasan napredak države na razni ovlasti Vijeća ministara. Na isti način vidim uspostavljenu Vladu FBiH, pa ćemo sačekati prvih 100 dana rada da vidimo u kojoj mjeri ispunjavamo ono što smo potpisali s partnerima'', ističe Džeba.

Rekao je da međunarodna zajednica radi ono što je u njihovoj ovlasti i da je najbolje za BiH da domaći političari odlučuju i preuzmu odgovornost.

Kopirati
Drag cursor here to close