Podgorica

Epidemija koronavirusa promijenila izbornu kampanju u Crnoj Gori

''Već par izbornih ciklusa, veliki stranački skupovi nisu osnova rada stranaka, već više služe za pokazivanje moći.''
Vijesti / Politika | 16. 08. 2020. u 16:23 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Epidemija koronavirusa promijenila je pravila izborne kampanje u Crnoj Gori, javlja Anadolu Agency (AA).

U Crnoj Gori se 30. kolovoza održavaju parlamentarni i lokalni izbori u Budvi, Kotoru, Tivtu, Andrijevici i Gusinju. Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je zbog epidemije koronavirusa, između ostalog, zabranilo velike političke skupove koji su tradicionalni za izbornu kampanju u Crnoj Gori.

Foto: Anadolija / Epidemija koronavirusa promijenila izbornu kampanju u Crnoj Gori

Programski direktor Centra za političku edukaciju Dragiša Janjušević smatra da će to značajno ograničiti kampanju političkih stranaka.

Foto: Anadolija / Epidemija koronavirusa promijenila izbornu kampanju u Crnoj Gori

"Uveliko je ograničavajuća činjenica da nema masovnih okupljanja i to je poseban hendikep za oporbu koja je uskraćena za institucionalne prednosti koje imaju vladajuće stranke. Zbog toga očekujem da oporba pokuša tu prednost da nadoknadi kroz kampanju od vrata do vrata", kazao je Janjušević za AA.

Foto: Anadolija / Epidemija koronavirusa promijenila izbornu kampanju u Crnoj Gori

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti donijelo je odluku kojom se javni skupovi u zatvorenom ograničavaju na 50 sudionika, dok je na otvorenom dozvoljeni maksimum 100 ljudi. Time su, na zahtjev političkih stranaka, ublažili mjere koje su predviđale održavanje skupova sa najviše 20 sudionika u zatvorenom prostoru i 40 na otvorenom.

Iz Nacionalnog koordinacionog tijela su pozvali političke stranke da poštuju epidemiološka pravila koja podrazumijevaju održavanje fizičke distance od najmanje dva metra i obvezno nošenje zaštitnih maski. U prethodnim izbornim ciklusima većina stranaka bazirala je kampanju na terenskom obilasku crnogorskih gradova i organiziranju konvencija kojima su prisustvovale tisuće pristalica.

Foto: Anadolija / Epidemija koronavirusa promijenila izbornu kampanju u Crnoj Gori

Predsjednik Građanske Alijanse Boris Raonić smatra da će se, zbog epidemiloških ograničenja, stranke fokusirati na terensku kampanju i obilazak potencijalnih birača.

"Već par izbornih ciklusa, veliki stranački skupovi nisu osnova rada stranaka, već više služe za pokazivanje moći. Aktualne mjere neće ograničavati stranke za kampanju od vrata do vrata pa očekujem da tu budu više fokusirane", kazao je Raonić za AA.

Za razliku od prethodnih izbornih ciklusa, političke stranke su u dosadašnjem tijeku kampanje pojačano prisutne na društvenim mrežama. Osim standardnog reklamiranja u medijima, većina stranaka na službenim Facebook stranicama predstavlja političku ponudu i izvještaje s političkih tribina.

Janjušević upozorava da su stranke bile prinuđene da mijenjaju izbornu strategiju, jer je epidemija napravila velike poremećaje u svim segmentima društva pa i u političkim procesima. On ističe da je izborni ciklus značajno reduciran i pod posebnim uvjetima.

Foto: Anadolija / Epidemija koronavirusa promijenila izbornu kampanju u Crnoj Gori

"Epidemiloške mjere već uveliko utječu kroz ometanje terenskog rada, što je svim strankama veliki hendikep i jedina opcija ostaju društvene mreže i mediji. Stranke su se već okrenule toj kampanji, ali je pitanje koliko će to imati svoj učinak i cilj. Društvene mreže najviše koriste mladi, koji su u izbornom procesu najpasivniji i dosta neaktivni", tvrdi on.

Da će online kampanja imati manji učinak od klasične smatra i Raonić, koji upozorava da su stranke ograničene da javnosti nametnu teme koje žele.

"Već imamo intezivnu online kampanju, ne samo na društvenim mrežama, već i na internet portalima i Viberu. Izvjesno je da će stranke uspjeti da dođu do birača, ali je veoma upitno da li će uspjeti da nametnu teme koje žele", kazao je Raonić.

Kopirati
Drag cursor here to close