Koordinaciju institucija

Organizacijska složenost BiH može otežati suzbijanje eksremizma

Završena druga OSCE-ova praktična vježba o suzbijanju nasilnog ekstremizma u BiH
Vijesti / Politika | 16. 03. 2018. u 15:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Misija OSCE-a u BiH u suradnji s Radnom grupom za borbu protiv terorizma pri Konzorciju "Partnerstvo za mir" okupila je u Bihaću više od 70 sudionika iz raznih oblasti djelovanja na vježbi u čijem fokusu je bilo izražavanje praktičnih gledišta, stavova i ideja o prevladavanju izazova koje sa sobom nosi nasilni ekstremizam.

Predstavnici svih nivoa vlasti, pravosuđa, agencija za provođenje zakona, organizacija civilnog društva, medija, sektora obrazovanja i zdravstva, vjerskih institucija i lokalnih zajednica na dvodnevnoj vježbi  mogli su, kroz simulaciju (zasnovanu na različitim scenarijima) ponuditi odgovore na pitanja o povratku i reintegraciji terorističkih boraca sa stranih ratišta i aktivnostima koje s tim u vezi treba poduzeti na lokalnom nivou.

Šef Sekcije za politiku i planiranje pri Misiji OSCE-a u BiH Joeri Maas kaže da je cilj te vježbe bio osposobiti nadležne aktere na državnom i lokalnom nivou za efikasnije suprotstavljanje nasilnom ekstremizmu.

''Organizacijska složenost BiH može otežati zajedničku realizaciju aktivnosti i koordinaciju između više različitih institucija. Međutim, široki spektar sudionika koji su nazočili  vježbi ukazuje na postojanje političke volje za rješavanje tog važnog pitanja'', kazao je.

Profesor Peter Forster iz Radne grupe za borbu protiv terorizma pri Konzorciju „Partnerstvo za mir“ izjavio je da je vježba stvorila forum za vođenje rasprave o tome kako mjere za sprečavanje, intervenciju i umanjivanje posljedica nasilnog ekstremizma mogu biti integrirane u državne i lokalne politike rada i programe za njihovu realizaciju.

Premijera USK-a Husein Rošić smatra da su važne diskusije te vrste na lokalnom nivou ''jer je taj nivo najbliži građanima''.

''Tu se u korijenu može uočiti problem, pojava nametanja ekstremnih stavova bližoj okolini. I zato moramo prije svega djelovati preventivno i objasniti da pravo na slobodu mišljenja ne opravdava nasilno ponašanje'', dodao je premijer Rošić, saopćeno je iz Misije OSCE u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close