Godišnica stradanja novinara

Veleposlanik Minasi i šef OSCE-a Berton čekali nekoga iz Gradske uprave da polože cvijeće

Sramotna je činjenica za Grad Mostar da su veleposlanik Italije Nicola Minasi i glavni šef OSCE-a Bruce Berton više od pola sata čekali da se netko iz Gradske uprave udostoji na polaganju cvijeća
Vijesti / Politika | 26. 01. 2018. u 13:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom 24. godišnjice stradanja trojice novinara Talijanske državne televizije RAI u Mostaru u petak je u Ulici Braće Fejića položeno cvijeće na mjestu njihove pogiblje, a prilikom polaganja cvijeća nitko iz Grada Mostara se nije pojavio.

Sramotna je činjenica za Grad Mostar da su veleposlanik Italije Nicola Minasi i glavni šef OSCE-a Bruce Berton više od pola sata čekali da se netko iz Gradske uprave udostoji nazočiti na polaganju cvijeća. Iako je iz veleposlanstva Italije u BiH ranije najavljeno kako će gradonačelnik Ljubo Bešlić, skupa sa suprugom jednog od poginulih novinara nazočiti polaganju, to se nije dogodilo, odnosno Bešlić se nije pojavio.

Nakon polaganja cvijeća, u gradskoj Vijećnici održano je prikazivanje nekoliko kadrova koji su ti reporteri snimili u Mostaru na dan svoje pogibije, nakon čega je održana debata o slobodi medija i izražavanja.

Video: Komemoracija poginulim talijanskim novinarima u Mostaru

Inače, Marco Lucchette, Alessandro Saha Ota i Dario Di Angelo 1994. godine stigli u Mostar kako bi snimili reportažu o utjecaju rata na djecu. Dok su razgovarali s jednim djetetom pala je granata, a trojica novinara su praktički svojim tijelima spasili život djeteta, rekao je ranije Minasi.

''Ono što piše na spomen ploči je ono što je potrebno pokazati i objasniti našem društvu, pokazati istinu. Novinari nisu bili ničiji neprijatelji, došli su s olovkom, papirom, mikrofonom i kamerom, kako bi zabilježili što se događalo te kako bi to prenijeli nama u Italiji'', rekao je Bergonzi.

Podsjetio je, kako su spomenuta trojica novinara htjela talijanskoj javnosti predočiti kako ljudi koji se nalaze u ratu reagiraju na rat. Nakon njihove pogibije u Italiji osnovana je organizacija koja nosi njihova imena, a koja brine o djeci u cijelom svijetu koja se nalaze u teškim situacijama.

Kopirati
Drag cursor here to close