EU

Eichhorst: 'Neprihvatljivi protuustavni i protuzakoniti potezi'

Eichhorst, koja boravi u posjeti BiH, jutros se sastala s predstavnicima stranaka koalicije na državnoj razini, a potom i s predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto.
Vijesti / Politika | 12. 07. 2023. u 14:48 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Generalna direktorica za Europu u Službi za vanjske poslove EU Angelina Eichhorst izjavila je danas u Sarajevu da je u proteklom razdoblju u BiH puno toga urađeno i da EU pozdravlja sve dosadašnje rezultate.

Također je istaknula da su apsolutno neprihvatljivi bilo kakvi protuustavni i protuzakoniti potezi.

Eichhorst, koja boravi u posjeti BiH, jutros se sastala s predstavnicima stranaka koalicije na državnoj razini, a potom i s predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto.

Na press-konferenciji nakon sastanka u Vijeću ministara BiH, Eichhorst je kazala da je u proteklim mjesecima puno toga urađeno i EU pozdravlja sve dosadašnje rezultate rada Vijeća ministara BiH.

Zahvala na naporima

Zahvalila je predsjedavajućoj Krišto i njenim kolegama na naporima koji su ulagani u rješavanju preostalih zakona koje je potrebno usvojiti i nekih daljih koraka na reformskoj agendi.

- Generalno, koalicija na razini BiH do sada je radila u jednom konstruktivnom duhu. EU želi da se nastavi taj duh konstruktivnosti i kompromisa. Uvijek smo jasno isticali da se rješenja trebaju nalaziti kroz političke pregovore - kazala je Eichhorst.

Navela je da su im uputili apel da rade na očuvanju dosadašnjeg konstruktivnog duha, "ali isto tako jasno naglasili da bilo kakvi napori, bilo kakvi jednostrani potezi, bilo šta što na neki način podriva ono što je do sada urađeno, je apsolutno neprihvatljivo kao što su neprihvatljivi bilo kakvi protuustavni i protuzakoniti potezi".

- Vladavina prava je apsolutno ključna za funkcionisanje BiH i vrlo jasnu tu istu poruku sam uputila i predstavnicima vlasti RS-a - istaknula je Eichhorst.

Napomenula je da je bilo iskoraka, od formiranja vlasti u FBiH, usvajanja vrlo važnog seta energetskih zakona, "potom koalicioni partneri iz RS-a izrazili su svoju podršku uspostavljanju kontakt-tačke za EUROPOL, potom određeni pomaci u upravljanju migracijama, postoje vrlo jasni rezultati koji su ostvareni u prethodnom periodu".

Izazovi pred koalicijom

Ocijenila je da je jutrošnji sastanak bio jedan važan kontekst u pripremi svih onih izazova koji stoje pred ovom koalicijom i svih pitanja koja se trebaju rješavati.

- To je zahtjev EU i naših država članica. Važno je to također i u kontekstu predstojećeg sastanka Vijeća u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju zakazanog za 19. srpnja. Važno je uoči tog sastanka i nakon njega nastaviti s ostvarivanjem rezultata, kao što je to bio i do sada slučaj - kazala je Eichhorst.

Napomenula je da se, prije svega, govori o zakonu o sukobu interesa, zakonu o sudovima, cijelom setu propisa koji je važan u kontekstu europskog puta.

Video: Krišto i Eichhorst: Nastaviti raditi u konstruktivnom duhu

Kaže kako se na sjednici Parlamentarne skupštine očekuje usvajanje izmjena i dopuna zakona o VSTV-u, zakona o instituciji ombudsmena, zakona o slobodi pristupa informacijama, cijeli paket propisa iz oblasti vladavine prava.

Istaknula je da je 14 ključnih prioriteta vrlo jasno navedeno, te da je riječ o obimnom poduhvatu koji je apsolutno ostvariv.

Povratak na europski put

Navela je da je EU uvijek spremna da pomogne da se radi na iznalaženju političkih rješenja, jednako kao što je spremna i da povuče crtu kada stvari odu predaleko.

- Narednog tjedna predsjedavajuća će imati priliku da se sastane s visokim predstavnikom i potpredsjednikom Europske komisije Joseph Borrellom, sa drugim predstavnicima Europske komisije. Ovo će biti prva sjednica Vijeća u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koja se održava u protekle dvije godine. Najvažnija poruka će biti da se sva energija, svi napori ponovo vrate na rad na europskom putu - kazala je Eichhorst.

Naglasila je da je samo članstvo u EU najsnažniji garant zaštite teritorijalnog integriteta, suvereniteta, nezavisnosti ove zemlje i njenih građana.

- Mi ćemo uvijek biti tu da zaštitu pružimo. Nesporno je naše opredjeljenje za cijelu ovu regiju - zaključila je Eichhorst.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto je nakon sastanka izjavila da je dolazak Eichhorst snažna potpora Bosni i Hercegovini na europskom putu.

Kaže da su na sastanku razgovarali o svemu što je fokus rada Vijeća ministara BiH, te da je informirala gošću da su usvojili više od 800 materijala.

- Svi ti materijali su rezultat kompromisa i dogovora u Vijeću ministara, jer bez toga ne bi bilo ovih odluka - navela je Krišto.

Fokus rada

Dodala je da moraju raditi na takav način, "da se kroz međusobno uvažavanje, kroz dijalog i konsenzus krećemo svi naprijed".

Krišto je zahvalila svim institucijama EU na dobivanju kandidatskog statusa.

- Mi u BiH, kao politički predstavnici, moramo pokazati kredibilnost u tom smislu da smo spremni, prije svega, donositi odluke koje se tiču i vladavine prava i drugih pitanja koja su naš prioritet, prije svega zbog nas u BiH, a svakako zato što su to i stvari koje predstavljaju za nas obveze na evropskom putu - kazala je Krišto.

Naš fokus rada, dodala je ona, jeste ispunjavanje ključnih prioriteta iz "osam plus jedan", odnosno 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske Komisije.

Navela je da su puno toga do sada napravili, te je najavila da su u toku pripreme i za Peti stabilizacijski sastanak za pridruživanje BiH.

- Sutra imamo zakazan naš Koordinacijski mehanizam. To podrazumijeva razinu BiH, entiteta i unutar entiteta Federacija BiH naše kantone. Do ovog trenutka pravimo informaciju o stanju BiH za Peti stabilizacijski sastanak. Sutra bi na Koordinacijskom mehanizmu trebali usvojiti tu informaciju, usaglasiti se u vezi nje i onda je usvojiti na Vijeću ministara BiH, kako bi bila spremna da bude prezentirana na sastanku koji je zakazan za 19. srpanj - kazala je Krišto.

Pratimo stavove

Što se tiče drugih pitanja na kojima rade, spomenula je pitanje sigurnosne i vanjske politike.

- Pratimo stavove EU. Trenutno imamo neka pitanja koja su nam u fokusu, a to je zaključivanje sporazuma sa Frontexom i neke druge stvari koje smo uradili, a koje su također obveze iz naših prioriteta koje moramo ispuniti - kazala je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH.

Kada je riječ o regionalnoj suradnji, navela je da je BiH čvrsto opredijeljena za razne regionalne inicijative, posebno istaknuvši Berlinski proces.

Također je kazala da je, kao predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, predložila za narednu sjednicu odluku o isticanju zastave EU u institucijama Vijeća ministara, odnosno upravnim organizacijama Vijeća ministara BiH, a to će predložiti i drugim institucijama da urade.

- Na takav način pokazujemo svoju čvrstu opredjeljenost, a i kredibilitet u smislu kretanja prema evropskoj obitelji - navela je Krišto.

 

Kopirati
Drag cursor here to close