Retorika prošlog stoljeća

Džaferović: 'Srpski svet' treba ozbiljno shvatiti

Retorika o etničkom prekrajanju granica je retorika prošlih stoljeća, kaže Šefik Džaferović
Vijesti / Politika | 18. 09. 2021. u 12:50 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Retorika o etničkom prekrajanju granica je retorika prošlih stoljeća. Geostrateška konfiguracija regije je završena i neće biti novih granica i novih država na zapadnom Balkanu, poručio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u intervjuu za srbijanski list "Danas".

Džaferović je naglasio da suradnja u regiji uz međusobno poštivanje i uvažavanje ne smije da ima alternativu te da je strateško opredjeljenje regije integracija u EU i NATO.

''Mislim da taj proces može relaksirati odnose i dati sigurnost i bolji životni ambijent za građane. Zemlje zapadnog Balkana trebaju međusobno surađivati, poštujući se uzajamno'', kazao je.

Džaferović je istaknuo da se otvorena pitanja rješavati razgovorom i dogovorom.

''Tamo gdje nema dogovora treba primjenjivati međunarodno pravo. Naši narodi žive u svim državama regije, što je jako važna činjenica'', istaknuo je Džaferović.

Na pitanje treba li sintagmu 'srpski svet' ozbiljno shvaćati, Džaferović je odgovorio potvrdno.

''Naravno, jer to je, onako kako se predstavlja od dužnosnika Srbije, samo drugi naziv za Veliku Srbiju. Drugačije se ne mogu i ne smiju shvatiti izjave dužnosnika Srbije kada kažu da je to objedinjavanje ili ujedinjavanje srpskog naroda i u političkom, i u državnom smislu. To je opasna poruka, koja predstavlja nastavak retorike o Velikoj Srbiji, odnosno Miloševićev vokabular o 'svim Srbima u jednoj državi''', istaknuo je Džaferović.

Komentirajući ‘oproštajnu turneju’ njemačke kancelarke Angele Merkel, koja je za svoju posjetu zapadnom Balkanu odabrala Beograd i Tiranu, Džaferović je kazao da je uradila mnogo za region zapadnog Balkana.

''Izuzetno značajnim smatram što je spriječila pokušaje razmjene teritorija i prekrajanja granica. Ako će njena posjeta doprinijeti očuvanju kredibilne europske perspektive za Tiranu i sve druge država regije, s jedne strane, te doprinijeti smirenju sve većih tenzija između Srbije i njoj susjednih država, kojima svjedočimo proteklih dana, onda će posjeta imati svoj puni smisao'', zaključio je Džaferović.

Kopirati
Drag cursor here to close