Papir bez papira

Džaferović pisao pismo Europi o pismu koje nije vidio

Član Predsjedništva BiH pisao je predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu pismo o izvještavanju slovenskih medija o podjeli BiH.
Vijesti / Politika | 16. 04. 2021. u 12:01 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nakon izvještavanja medija u Republici Sloveniji o postojanju 'non paper' dokumenta o promjeni granica na Zapadnom Balkanu, stvorena je percepcija u bosanskohercegovačkoj javnosti da neki krugovi unutar Europske unije radi na ugrožavanju teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine'', navodi se u pismu koje je predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu uputio član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

''Ova dešavanja su dovela do ozbiljne destabilizacije i uznemirenosti u našoj zemlji, s obzirom da secesionističke političke snage, koje već duži period prijete odcjepljenjem entiteta Republika Srpska, navedene indicije javno tumače kao dokaz o postajanju podrške unutar Europske unije njihovim secesionističkim planovima'', šiše Džaferović i navodi kako je Europska unija jedan od svjedoka Daytonskog mirovnog sporazuma, kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini.

''Temeljnim odredbama ovog međunarodnog sporazuma potvrđen je kontinuitet države Bosne i Hercegovine, u međunarodno priznatim granicama s kojima je postala članica Ujedinjenih nacija, te je decidno zabranjeno odcjepljenje bosanskohercegovačkim entitetima'', navodi Džaferović.

Naveo je kako je Europska unija, uz Sjedinjene Američke Države, u proteklih 25 godina od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, glavni stabilizirajući faktor u BiH, zahvaljujući čijem pozitivnom utjecaju su napravljeni brojni koraci u poslijeratnoj obnovi BiH i njenom reformskom razvoju.

''Imajući u vidu europsko iskustvo u prvoj polovici 20. stoljeća, kao i ranije pokušaje etničke podjele Bosne i Hercegovine tijekom agresije 90-ih koji su kulminirali genocidom u Srebrenici, svaki naredni pokušaj prekrajanja granica ugrozio bi mir u našoj zemlji i regiji. To bi zasigurno narušilo stabilnost Europe, utemeljene na principu nepromjenjivosti granica. S obzirom da se radi o vrlo opasnim stvarima, osjetio sam potrebu da Vam skrenem pažnju da se ovakve inicijative trebaju u startu onemogućiti. Bosna i Hercegovina očekuje od Europske unije više pažnje kredibilnoj perspektivi članstva Bosne i Hercegovine u EU'', naveo je Džaferović u pismu predsjedniku Europskog vijeća.

Kopirati
Drag cursor here to close