Reagiranje

Džaferović: Odao sam počast žrtvama u Vukovaru, nisam tražio susret s Milanovićem

Mislim da predsjednici i državnici trebaju tako nastupati, pa i sam gospodin Milanović. Imajući u vidu dužnosti koje obavljamo, mi trebamo graditi povjerenje i bolje odnose među državama, a ne spuštati se ispod dopustivog nivoa''
Vijesti / Politika | 03. 12. 2021. u 16:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović danas je ocijenio da su izjave predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića ispod razine ozbiljnog državničkog ponašanja.

''U Vukovar sam došao, kao član Predsjedništva BiH i kao čovjek, da odam poštovanje braniocima Vukovara i civilnim žrtvama velikosrpske agresije. Nisam došao da bih se družio s Milanovićem, niti sam to tražio. Želim i ovom prilikom iskazati poštovanje građanima Hrvatske, te dužnosnicima i vjerskim velikodostojnicima na dobrodošlici koju su mi iskazali tim povodom'' - rekao je Džaferović.

Što se tiče odnosa prema ratu u Bosni i Hercegovini, Džaferović je istaknuo da je njegovo stajalište jasno i da govori samo ono što je utvrđeno presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog tribunala.

''Mislim da predsjednici i državnici trebaju tako nastupati, pa i sam gospodin Milanović. Imajući u vidu dužnosti koje obavljamo, mi trebamo graditi povjerenje i bolje odnose među državama, a ne spuštati se ispod dopustivog nivoa i stalno tražiti povod za kavgu.

Sramotnim i nedopustivim komentarima o genocidu u Srebrenici, kojima se pokušava minimizirati ovaj zločin, Milanović evidentno želi, na neki način, ublažiti opravdane osude i prezir europske, bosanskohercegovačke i hrvatske javnosti upućene Dodikvoj stranci i HDZ BiH, nakon što su pokušali osporiti zakon o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina'' - istaknuo je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Džaferović podsjeća predsjednika Milanovića na poruku koju je poslao prilikom 25. obljetnice genocida u Srebrenici, "a koja ga obvezuje i kao čovjeka i kao državnika".

''Dobri odnosi između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine su jako važni, kako za ove države, tako i za cijeli region. Pozivam predsjednika Hrvatske na rješavanje otvorenih pitanja s Bosnom i Hercegovinom, u skladu s međunarodnim pravom, i na relaksaciju ukupnih odnosa. Takav pristup će pomoći i rješavanju unutarnjih odnosa u BiH'' - poručio je Džaferović.

Kopirati
Drag cursor here to close