Krug 99

David Pettigrew: ''Spriječiti Dodika u ostvarivanju genocidnih ciljeva RS-a''

On je bio uvodničar redovnog zasjedanja "Kruga 99" organizirane u online formatu u nedjelju o temi "Odgovornost internacionalne zajednice na sprečavanju RS u ostvarivanju genocidnih ciljeva".
Vijesti / Politika | 28. 11. 2021. u 12:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

David Pettigrew, profesor filozofije i studija holokausta i genocida sa državnog Univerziteta Southern Connecticut u Sjedinjenim Američkim Državama, izjavio je u nedjelju kako je potrebno usmjeriti snage na sprečavanje Milorada Dodika u ostvarivanju genocidnih ciljeva bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) koji su počeli 1992. godine jer to trenutno predstavlja najveću prijetnju miru, javlja Anadolu Agency (AA).

On je bio uvodničar redovnog zasjedanja "Kruga 99" organizirane u online formatu u nedjelju o temi "Odgovornost internacionalne zajednice na sprečavanju RS u ostvarivanju genocidnih ciljeva".

Prema njegovim riječima, komentatori su u posljednje vrijeme govorili kako je nedavnu krizu ubrzala Izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH koju je donio visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko, ali da Milorad Dodik radi na destabilizaciji BiH već deset godina. Istaknuo je da je zakon protiv negiranja genocida i veličanja ratnih zločina bila nužna odluka da bi se potvrdila vladavina prava u BiH.

On smatra kako je Dodik reagirao tako jer je u proteklom desetljeću djelovalo nekažnjeno, a zakon dovodi u pitanje nekažnjivost negiranja.

"Međutim, ovo negiranje genocida o kojem je visoki predstavnik govorio i koje je nastojao riješiti nije se desilo prvi put, to je tek posljednja faza onoga što izgleda kao trajna, stalna pojava", rekao je on.

Smatra da je međunarodna zajednica je voljno ignorirala da je u ratu od 1992. do 1995. godine BiH bila žrtva međunarodne agresije i genocida pretpostavljajući da je u pitanju građanski rat ili da su u pitanju drevne mržnje.

"Mediji su često govorili o genocidu kao etničkom čišćenju kao što je to objavljeno i u Rezoluciji 819 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija. Taj neuspjeh, izostavljanje da se prizna genocid, na neki način je dovelo do daljih zločina i spriječilo je međunarodnu zajednicu da intervenira", rekao je on.

Istaknuo je da zaštićene zone UN-a nisu imale dovoljno resursa, od samog početka su kompromitirane i uoči samog genocida u Srebrenici su na neki način izdane kada je osoblju UN-a rečeno da vlastite živote stave ispred svoje misije.

"To oklijevanje da se prizna da je genocid počinjen i da se nazove pravim imenom unatoč brutalnim napadima na civile u BiH koji su se događali od travnja 1992. može se smatrati samo kao jedan vid negiranja genocida koji se manifestirao u neuspjehu misije UN-a u Srebrenici i BiH u cjelini", rekao je Pettigrew.

Dodao je da je brojnim presudama utvrđeno kako je Republika Srpska bila jedan eliminacijski ili genocidni projekt od samog početka u nastojanju da se stvori "velika Srbija" koja je sada preimenovana u "srpski svijet" jer se nastojalo da se nesrbi trajno uklone sa teritorije na koju su pravo polagali bosanski Srbi.

"Kako što znamo, nakon ovih kriminalnih aktivnosti i djelovanja, RS je prepoznata i priznata Dejtonskim mirovnim sporazumom i upravo to priznanje RS-a je bilo nagrada za uspješan genocid i predstavlja još jednu fazu negiranja, jer je na taj način legitimizirana od samog početka isključujuća svrha RS-a", istakao je on.

Dodao je da je od tada RS nastavljala onemogućavati onima koji su prisilno raseljeni da se vrate u svoje domove i zajednice.

"Europska unija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države trebaju sada priznati i prepoznati da je RS osnovana činjenjem genocida i da je nastavila svoje napore za etničku homogenost još od 1995. godine", naglasio je on.

"Imajući u vidu ovu situaciju, analitičati iz EU smatraju kako bi trebalo osnažiti EUFOR, kao i da NATO treba napraviti hitne planove za izvanredne situacije. Ove korake bi trebala pratiti kombinacija ciljanih sankcija protiv onih čije djelovanje i retorika prijete miru i to bi trebalo biti praćeno sklanjanjem i smjenom tih osoba iz politike, ako je to potrebno", rekao je on.

Pojasnio je kako bi se sa kasnijom stabilizacijom situacije naglasak mogao staviti na vraćanje vladavine zakona kao strategiju za trajno odupiranje negiranju genocida i kao uslov za izgradnju demokratskog društva i države.

"U okviru vraćanja vladavine zakona, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH trebao bi koristiti bonske ovlasti kako bi se uspostavila zaštićena nacionalna spomen-mjesta na mjestima bivših koncentracionih logora kao što su 'Barutni magacin' i Omarska, kao i na mjestima gdje su počinjena zvjerstva poput Foče i Višegrada", rekao je on.

Dodao je kako uz to pravda zahtijeva da se ukloni mural i spomen ploča Ratka Mladića.

"Potrebna je ustavna reforma kako bi se BiH transformirala iz države konstitutivnih naroda koja je nametnuta Deytonom u civilno društvo gdje će građani imati jednaka prava i dostojanstvo", dodao je on.

Naglasio je kako je izuzetno važno da međunarodna zajednica ispuni svoje obećanje tako što će spriječiti RS da ostvari svoje genocidne ciljeve jednom zauvijek.

Kopirati
Drag cursor here to close