Repriza reprize

Džaferović: Europska unija je kukavica

''Ključna greška Europske unije je, kako se i sada vidi, što nije imala hrabriji i odlučniji odnos prema samome Dodiku..'', kaže Džaferović.
Vijesti / Politika | 18. 04. 2020. u 19:08 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Stavovi člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika predstavljaju njegov osobni stav, a nikako stav Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji, Njemačkoj i Nizozemskoj'', ističe član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

''Bosna i Hercegovina je država koja se nalazi u procesu europskih integracija, i tako će i ostati, jer to je odraz volje većine građana. Interes Bosne i Hercegovine nisu nikakve euroazijske integracije, već euroatlantske, s ciljem članstva u NATO-u i EU'', objavio je bošnjački član Predsjedništva.

''Apsurdno je'', ističe Džaferović, ''da Dodik omalovažava preko 80 milijuna eura pomoći, koju šalje Europska unija, a da istovremeno veliča znantno manju pomoć, koja je došla iz Ruske Federacije, i pri tome je realizirana s ciljem podjela''.

''Kada govori o Europi danas i onoj prije 10 godina, unatoč realnoj krizi u EU i brojnim izazovima, i tadašnja i današnja Europa priznaje temeljne civilizacijske stvari kao što su genocid u Srebrenici, za razliku od Dodika koji je nekad priznavao genocid u Srebrenici i euroatlantski put, a onda se okrenuo propagiranju podrivanju stabilnosti i mira.

Kada se govori o poziciji EU u zadnjih deset godina, ključna greška Europske unije je, kako se i sada vidi, što nije imala hrabriji i odlučniji odnos prema samome Dodiku, koji je konstantno bio glavni kočničar stabilizacijskih i integracijskih procesa'', ističe Džaferović.

Naveo je kako ''izvještaji EU uporno naglašavaju da institucije BiH ne ostvaruju potreban napredak, ali rijetko se preciziralo ko je glavni krivac za blokade, što je esencijalna prepostavka za uklanjanje blokada''.

''Upravo je takav popustljiv odnos i doprinio da Dodik postane ono što jeste danas. Bojeći se da odabere stranu, EU se suzdržavala da kaže potpunu istinu o procesima u BiH. Ukoliko se to ne promijeni, sigurno je da će to Dodik shvatiti kao signal za dalje nasrtaje ne samo na evropski put, već i podrivanje sveukupne stabilnosti u BiH i regiji, što je napad na interese i BiH i EU'', zaključuje Džaferović.

Kopirati
Drag cursor here to close