Pismo zbog Komšićeva pisma

Država sama sebi piše pisma: Dodik pojasnio neke stvari ministrici Turković

Dodik je u pismu upućenom ministrici vanjskih poslova u Vijeću ministara Biseri Turković naglasio da izneseni stavovi nisu bili predmet rasprave Predsjedništva
Vijesti / Politika | 07. 03. 2022. u 12:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istaknuo je da je pismo, koje je iz ureda Željka Komšića dostavljeno mimo redovnih i propisima utvrđenih procedura u Ministarstvo vanjskih poslova BiH, ''sramni falsifikat i predstavlja privatni stav trenutno predsjedavajućeg Predsjedništva BiH u pogledu dešavanja u Ukrajini koji nikoga ni na šta ne obvezuje''.

Dodik je u pismu upućenom ministrici vanjskih poslova u Vijeću ministara Biseri Turković naglasio da izneseni stavovi nisu bili predmet rasprave Predsjedništva, a koja je bila neophodna s obzirom na novonastalu situaciju u Ukrajini, a ni data instrukcija nije proizvod obveznog dogovora, usuglašenog i jednoglasnog stava sva tri člana Predsjedništva BiH, te je samim tim izmišljena i lažirana.

"Riječ je o privatnoj prepisci gospodina Komšića sa Vama, kojom on u pismu pod brojem 03 - SL - 47/22, antidatiranom na 28. veljače 2022. godine, zaobilazeći procedure i time podrivajući Ustav BiH i zakonske i podzakonske akte koji iz njega proističu, pokušava da uz Vašu pomoć, opet i po tko zna koji put, obmane BH i međunarodnu diplomatsku i svaku drugu javnost", naglasio je Dodik u pismu.

Podsjetio je Turković da je u vođenju vanjske politike BiH neupitno samo ono što svojim dogovorom - usuglašenim stavom - potvrde sva tri člana Predsjedništva, a svaka drugačija instrukcija je krivotvorina koji vodi k dalekosežnim posljedicama, kao što su krivotvoreni, i za institucije BiH i njihove predstavnike neobvezujući, i nastupi šefova misija BiH pri UN u New Yorku i pri Vijeću Europe u Strasbourgu, jer su neustavni i mimo propisa.

"Posljedice su, između ostalog, dalje urušavanje ugleda BiH na međunarodnoj sceni, ali i dalja podjela u institucijama BiH, što će dovesti do kolapsa sistema u zajedničkim institucijama u BiH, i u DKP mreži BiH", naveo je Dodik.

Rekao je kako svaka "instrukcija" Ministarstva vanjskih poslova BiH koja proistekne iz navedenog Komšićevog pisma, koje predstavlja isključivo njegov privatni stav, neće biti obvezujuća za službenike, rukovodioce, ambasadore i ostale diplomate iz reda srpskog naroda, koji su se pokazali kao jedini branioci Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Također, svi dopisi iz ministarstva kojima se traži izjašnjenje veleposlanika BiH koji dolaze iz reda srpskog naroda da bilo kome u MIP-u BiH obrazlože svoje djelovanje, izjave i/ili poduzete diplomatske aktivnosti, smatrat će se napadom na njihovu ličnost, njihov diplomatski integritet i diplomatsku funkciju, kao i napadom na nacionalnoj osnovi od sadašnje uprave MVP-a BiH i njihovih poslušnika/službenika, ma iz kog naroda dolazili", poručio je Dodik u pismu Turković.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close